2024. április 24. Szerda, György.
 
Nem javult a belvízhelyzetForrás: dehir
Utolsó módosítás: 2011-01-12 17:27:31
Hétfõn óta nem változott jelentõsen a belvízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúlon.

Jelenleg 45 450 hektár áll víz alatt, ebbõl vetés 8 250 hektár, szántó 12 250 hektár, rét-legelõ 16 ezer hektár a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén. Tegnap óta nem változott jelentõsen az elöntött terület nagysága.

Továbbra is 12 szakaszon van belvízvédelmi készültség elrendelve. Három térségben van harmadfokú készültség: a Berettyó-alsó, a Kálló és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon. További kilenc térségben van másodfokú készültség elrendelve: a Tiszai-alsó, a Tiszai-középsõ, a Tiszai-felsõ, a Kadarcs-Karácsonyfoki, a Kösely-alsó, a Kösely-felsõ, a Hamvas-Sárréti, a Berettyó-felsõ és a Alsó-Nyírvíz-Kati-éri belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság kedden 25 szivattyútelepet üzemeltetett. A szivattyútelepek összesen 4,7 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadókba. A nagymennyiségû belvizet 20 belvíztározóban tárolják, összesen 42 millió köbméter belvizet tartanak vissza. A kialakult helyzet miatt az igazgatóság különös hangsúlyt fektet az uszadékok kiszedésére, a vízfolyási akadályok eltávolítására, valamint a csatornák kotrására.

A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mellett a társulatok és az önkormányzatok is folyamatosan védekeznek. Másodfokú a készültség a Berettyó, a Körös-Berettyó, és a Királyéri Vízgyûjtõgazdálkodási Társulatok területén. Elsõfokú készültséget tart, a Hamvas-Sárréti valamint a Hortobágymenti Vízgyûjtõgazdálkodási Társulat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!