2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Jön fel, mint a talajvízForrás: dehir
Utolsó módosítás: 2011-01-16 11:34:28
A rendkívüli idõjárás miatt egy év alatt több mint egy méterrel megemelkedett a megyében a talajvízszint. Az alacsonyabban fekvõ, kertségi területeken a víz a pincékbe is betör. A Biczó István kertben több házat már az összedõlés fenyeget. A szokatlan idõjárási körülményekhez nemcsak az emberek, hanem az állat- és növényvilág is kénytelen alkalmazkodni. A védettebb erdõrészeken már nyílik a hóvirág.

Méteres víz áll a pincében - ezzel szembesül manapság minden Biczó István kerti lakó. Amit lehet, már kimenekítettek. Király Gáborné szinte a teljes tavalyi termést hazavitte.

- Áll a víz, így itt már csak vetõkrumpli van, a többit mindent hazavittünk már, amit itt termeltünk – hallhattuk Király Gábornét.

Már a kacsák is torkig vannak, bár õk ezt jól bírják. A lakók persze kevésbé. Egy másik telken a kerti pancsolóban áll a víz. A Margaréta utcába autóval vagy gumicsizma nélkül nem ajánlatos bemenni. A legtöbb helyen a folyamatos szivattyúzás sem segít. Ahol már korábban is alapvetõen magas, mindössze egy-két méter mélyen volt a talajvíz, ott most mindenhol úszik a pince és megtelt a szennyvízakna. Az elmúlt évben ugyanis rendkívüli mértékben megemelkedett a szint a megyében.

- A 2010-es esztendõben lehullott nagy mennyiségû csapadék hatására a talajvíz terep alatti elhelyezkedése megváltozott, és a talajvíz 1 méter 30 centivel magasabban helyezkedik el – magyarázta Törjék Károly, a TIKÖVIZIG mûszaki igazgatóhelyettese.

A szokatlan idõjáráshoz a növény- és állatvilág is kénytelen alkalmazkodni. Az enyhülés hatására a védettebb erdõrészeken már nyílik a hóvirág és egy szintén korai faj, a téltemetõ nevû virág. A többi faj egyelõre lassan reagál.

- Ezt a lassúságot én úgy nevezném, hogy a természet bölcsessége. Egy olyan megfelelõ ütemû reagálás, aminél a fajok többsége nem igazán károsodik – mondta el Papp László, a Debreceni Egyetem Botanikus kertjének igazgatója.

A meteorológusok plusz tíz fokot jósolnak a hétvégére is. A rövid enyhülés az állat- és növényvilágban nem okoz nagy zûrzavart, a belvizes területeken pedig kifejezetten jót tesz, hiszen a víz hamar párologni kezd. A januári tél jövõ hét közepén tér vissza.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!