2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Honosítási kérelmek HegyközcsatárbólForrás: dehir.hu
Utolsó módosítás: 2011-01-20 19:36:13
Szerdán érkezett az elsõ, szervezett csoport Vitályos Barna polgármester vezetésével a partiumi Hegyközcsatárról a derecskei anyakönyvi hivatalba, hogy leadják egyszerûsített honosítási kérelmüket.

A tízfõs csoportot Bakó István polgármester és Iklódiné Szilágyi Katalin jegyzõ fogadta. A kérdésre, miért éppen Derecskét választották, Vitályos Barna elmondta: az itteni polgármester ajánlotta fel a lehetõséget, ugyanis éppen egy hete járt Derecskén, közös projekt intézése kapcsán.

– Tiszta szívvel fogadjuk a lehetõséget, hiszen csak azok tudják, milyen érzés magyarnak lenni, akik nem Magyarországon élnek. Hiába nincs diktatúra nálunk, mégis minden nap meg kell küzdenünk magyarságunkért. A mostani magyar kormány erkölcsi és lelki segítséget nyújt 2004. december 5-e elfelejtéséhez. Mi pedig megígérjük, igaz testvérek leszünk – mondta el a partiumi polgármester, aki hivatali dolgozóival, azok családtagjaival érkezett a 2200 lelket számláló Hegyközcsatárból.

Bakó István polgármester szerint gyümölcsözõ kapcsolat van kialakulóban az 50 kilométerre lévõ községgel. A hivatalos kapcsolatfelvétel megtörtént, ez után következhet a családok, vállalkozók közötti ismeretségek, barátságok kialakulása. – Küldetésnek tekintjük azt, amit mi itt végzünk – utalt a honosítási kérelmek derecskei fogadására.

Iklódiné Szilágyi Katalin elmondta: nagyon örülnek annak, hogy a határ túloldalán lévõk Derecskét választották kérelmük beadási helyszínéül, ezért úgy döntöttek, hogy a hivatali munka szervezése miatt célszerû heti egy napot kijelölni a kérelmek befogadására.

- Szerdánként nincs ügyfélfogadás, ezért ezeken a napokon fogadják a hozzájuk fordulókat. Nagy segítségükre van az, hogy a határ túloldalán lévõ települések vezetõi segítik az iratok elõkészítését, ami által kevesebb hiánypótlásra ítélt beadvány lesz – fejezte ki reményét a jegyzõnõ.

Több testvértelepülés – Nagyszalonta, Székelykeresztúr , de Berettyószéplak - is érdeklõdött már, õket is szeretettel várják Derecskén.

Az ügyintézési határidõ három hónap, s optimális esetben 4-5 hónap múlva letehetik ünnepélyes esküjüket a kérelmezõk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!