2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A Csík Zenekarral ünnepelt ÚjfaluForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-01-21 09:29:47
Egy csodálatosan szép estében volt része annak a mintegy másfél ezer fõs közönségnek, mely a berettyóújfalui Kabos Endre Sportcsarnokban gyûlt össze a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen. Az est fõvédnöke Halász János, a Nemzeti Erõforrás Minisztériumának államtitkára volt.

A város 2001 óta rendezi Nagyváraddal közösen a kultúra jeles ünnepét, mely a kezdeti egy-egy rendezvénybõl mára valóságos rendezvénysorozattá nõtte ki magát, a határ mindkét oldalán. – És ez így természetes, hiszen egy a kultúránk, egy egyetemes magyar kultúra van – mondta köszöntõjében Muraközi István polgármester. A továbbiakban felidézte: 188 évvel ezelõtt, 1823. január 22-én fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz megírását. - Ezen a napon fejet hajtunk a magyar kultúra elõtt, mely nem több, nem kevesebb más népek kultúrájánál – emelte ki a polgármester, majd bejelentette: a kortárs magyar kultúra gyöngyszemével, a Csík Zenekarral ajándékozta meg a város önkormányzata nemcsak Újfalu lakosságát, hanem a Nagyváradról érkezett vendégeket is.

Bíró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere, a mikrofonhoz lépve, akként fogalmazott, hogy olyan ez az ünnep, mint egy családi ünnep: meghitt körben, szeretetben, békességben, egyszerre dobban a szívünk. Az idei évet aranybetûsnek titulálta Bíró Rozália, hiszen számában gyarapodni fog a magyar nemzet, begyógyítva a korábban szerzett sebeket.

Halász János államtitkár ünnepi beszédében a Himnusz kapcsán kifejtette: sokféleképpen lehet szeretni a hazát, úgy is, hogy megismerjük értékeit, kulturális örökségét. Ám akkor érünk célt, ha a kultúra nemcsak információ és irodalmi törzsanyag, hanem élmény is. – Aki hazafi, egyszerre képes nemzetben és régióban gondolkodni, úgy, hogy közben lokálpatrióta marad – utalt a 10 évvel ezelõtt megkezdett közös ünneplésre, mellyel már akkor is a nemzet határokon átívelõ újraegyesítésében gondolkodtak. A továbbiakban arról szólt az államtitkár, jóllehet, nem piros betûs ünnep a Magyar Kultúra Napja, mégis olyan ünnepélyesség lengi be, mint nagy állami ünnepeinket.

A színpadra lépõ Príma Primissima-díjas Csík Zenekart hatalmas taps fogadta, mely minden számuk után megismétlõdött. A magyar népzene hiteles tolmácsolóiként idõutazásra „vitték el” a közönséget: Kalotaszegtõl a Felsõ-Tiszavidéki Szilágyságon át a székely Bukovináig csendültek fel csodálatos dallamok. Nem maradhatott el az utóbbi évek leghallgatottabb dala, a Most múlik pontosan, ráadásként pedig az Ez a vonat, ha elindul.

Hozzászólások
Beküldte: Lilaköd (2011-01-23 15:22:55)

Felejthetetlen élmény volt! Gratulálok a zenekarnak és a szervezõknek is.

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!