2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Grafika és vers a kultúra napján DerecskénForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2011-01-25 15:21:04
Immár negyedik alkalommal rendezték meg Derecskén a Magyar Kultúra napját január 20-án. Ennek alkalmából a szervezõk igazi rendezvénysorozattal lepték meg az érdeklõdõket.

Délután négy órakor „ A magyar rajzmûvészet mesterei” címmel rendeztek kiállítást a helyi mûvelõdési házban. A galériában 50 grafikus 53 munkáját csodálhatták meg a jelenlevõk.

-Ezek a mûvek egy magángyûjteménybõl származnak. Az 53 mû így együtt közönség elõtt még soha nem volt látható. Derecskén van a premier kiállítása - mondta Fülepné Sípos Ilona, a Derecske Városi Mûvelõdési Központ és Könyvtár igazgatója.

A mûveket 20. századi magyar grafikusok készítették, akik nemcsak tehetségükrõl, hanem irodalmi, bibliai és mitológiai mûveltségükrõl is tanúbizonyságot tettek. A megszokott nonfiguratív ábrázolásokkal ellentétben most figuratív mûvekkel rukkoltak elõ a mûvészek. A grafikák közül a legkiemelkedõbb Duschanek János „Salome tánca” címû grafikája, ami egy bibliai történetet dolgoz fel: Salome híres táncát, ami a köztudatban "hétfátyoltánc" néven él. A történet a tehetséges grafikuson kívül másokat is megihletett már. Így Oscar Wilde angol írót és Richard Strauss német zeneszerzõt is.

 

folytatás >>>

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!