2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Elhunyt Dr. Gheorghe DavidForrás: Vmirjáncki József
Utolsó módosítás: 2011-01-25 16:33:15
Egy csütörtöki tragikus autóbalesetben elhunyt Gheorghe David zeneszerzõ, karnagy és zenetörténész, a Bihar Megyei Kulturális, Hagyományõrzõ és Vallásügyi Igazgatóság volt elnöke.

Gheorghe David 1941 június 24-én született a Fehér megyei Abrudbányán.

A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerezte meg diplomáját, ott is doktorált. Tizenhét évig a dévai színház igazgatója és karnagya. Tanított a váradi Francisc Hubic Mûvészeti Iskolában, illetve a Mûvészeti Líceumban és az Állami Egyetem Zenei Fakultásán is.

Tíz könyvet  írt, de szakmai tevékenysége nem merül ki ennyiben. Számos országos és nemzetközi konferencia aktív résztvevõje. Zeneszerzõként mintegy kétszáz mû köthetõ a nevéhez. Húsz évig volt a bihari kulturális igazgatóság vezetõje.


Hetente járt Körösszegapátiba

Szorosan kötõdött Magyarországhoz is. Tizenhárom éven át hetente járt át Körösszegapátiba a helyi „Harmónia” énekkar tagjait tanította különbözõ dalokra, énekekre.

Nevezetesebb fellépései: Az Apáti nevû települések országos találkozói, Érmelléki Kórusok Találkozója Székelyhídon, Magyarországi románok kulturális napjai, és kórusfesztiválok Gyulán.

Az általa tanított kórus különbözõ éveket, dalokat adtak elõ egy, vagy két szólamban, alkalmanként zenei kísérettel.

Nagy érdemei vannak a két nép egymáshoz való közeledés és barátkozása terén. Ezért a tevékenységéért több elismerést is kapott.

Emlékét megõrízzük!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!