2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Centenáriumi megemlékezés ÚjfalubanForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-02-09 10:17:05
Szabó Ferenc – iskolaalapító, gyors- és gépírástanár – születésének 100. évfordulóján megemlékezést tartottak az Arany János Gimnáziumban. Az ünnepségre eljött az egykori igazgató két fia és egy lánya is.

Az egykori és mai diákokat, tanárokat, vendégeket Daróczi Lajosné, a Szabó Ferenc Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte, a volt iskolaigazgató emléktáblája elõtt. Az iskola névadójára, a kiváló családapára, a fáradhatatlan tanárra emlékezünk most – mondta a tanárnõ, majd a család jelenlévõ tagjai, az alapítvány képviselõi, valamint Muraközi István polgármester és Kolozsvári István kulturális menedzser koszorút helyezett el az emléktáblánál. Balogh Sándor, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nevében 50 ezer forintot nyújtott át az alapítvány kuratóriumi elnökének.

Centenariumi_megemlekezes01.jpg Az ünnepség egy tanteremben folytatódott, ahol Szõke Albertné, egykori tanítvány, aki 26 évig volt a gép- és gyorsíró iskola igazgatója, elevenítette fel Szabó Ferenc életútját. Kiderült: a mindenki „Feri bácsija” 9-10 alkalommal volt kénytelen költözködni életében családjával. 1947-ben – Nagyváradról érkezvén - Berettyóújfaluban alapította meg a gyors- és gépíró iskolát, s 1973-ban ment nyugdíjba. Tiszteletére vette fel a Gyorsíró és Gépíró Szakiskola Szabó Ferenc nevét 1997-ben, ám önállósága 1999-ben megszûnt. Tovább mûködik azonban az Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképzõ és Közgazdasági Szakközépiskola „Szabó Ferenc Ügyviteli Tagozataként.” Évente szakmai és tanulmányi versenyeket tartanak a névadó tiszteletére, február 4-én, születésnapján pedig megemlékezést.

Centenariumi_megemlekezes05.jpg Idén pályázatot írtak ki Szabó Ferenc életéhez, az iskola történetéhez kapcsolódóan. Hét pályázat érkezett, köztük egy tanárnõé is. Az értékelés után elsõ helyezést ért el Balogh Tímea és Gál Angéla, második Román Éva, harmadik Pócsikné Anka Klára pályázata. A nyertesek egy-egy esztergomi, illetve nagyvázsonyi hétvégi tartózkodás lehetõségét kapták a Szabó-testvérektõl.

Centenariumi_megemlekezes06.jpg Kitüntetéseket nyújtott át Daróczi Lajosné az idei tanulmányi és mûveltségi vetélkedõk nyerteseinek. A vándorkupát egy évre Szõke Richárd Rajmond érdemelte ki. A centenárium tiszteletére megrendezték a százperces másolási versenyt is, melyre 34-en neveztek be, s közülük 18-an teljesítették is az idõt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!