2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Börtön járhat a lézerblokkolókértForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-02-17 09:29:17
Annak ellenére, hogy egy jogszabályi hézag következtében egyre többen vesznek és szerelnek autójukba lézerblokkolót, úgy tûnik leáldozhat a blokkolók ideje. A rendõrség ugyanis talált egy kiskaput, amely akár két év börtönnel is sújthatja a használókat.

A napokban több országos portálon is megjelent egy rendõrség állásfoglalás a lézerblokkolókkal kapcsolatosan, amelyben a rendõrség is elismeri, hogy a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökrõl szóló 1993. évi kormányrendelet 2003-

ban hatályát vesztette, így a korábban tiltólistán szereplõ a sebességmérõ készüléket jelzõ vagy blokkoló eszközök legálissá váltak.

A rendõrök azonban megtalálták azt a törvényt, amely bár nem a detektorokra és blokkolókra lett megalkotva, de alkalmas azok használatának büntetésére. A Büntetõ Törvénykönyvrõl szóló 1978. évi IV. törvénynek a Számítástechnikai rendszer és adatok elleni bûncselekményrõl szóló 300/C. § (2) bekezdése szerint ugyanis az a személy, aki adat bevitelével, továbbításával, megváltoztatásával, törlésével, illetõleg egyéb mûvelet végzésével a számítástechnikai rendszer mûködését jogosulatlanul akadályozza, vétséget követ el, és két évig terjedõ szabadságvesztéssel büntetendõ.

A rendõri állásfoglalás szerint pedig, a közúti sebességmérõ készülék felfogható zártkörû számítógépes rendszernek, hiszen bonyolult számításokon keresztül mások számára hozzáférhetetlen adatokat továbbít egy központi számítógép felé, így ennek „zavarása” a detektorok, illetve lézerblokkolók által kimerítik a törvényben foglaltakat, így ezek használata két évig terjedõ szabadságvesztéssel is büntethetõ.

Hozzászólások
Beküldte: Attila (2011-02-20 03:20:26)

Elég gyenge próbálkozás :)
A blokkoló nem akadályozza a "zártkörû számítógépes rendszer" (trafipax) mûködését, mivel a blokkolótól kapott fals jeleket rendeltetésszerûen feldolgozza. Továbbá a blokkolók nem képesek a sebességmérõ és a központi számítógép között lezajló zártkörû adatforgalmba semmilyen módon sem beleavatkozni.

Ne essék félreértés nem ellene vagyok, de akkor hozzanak egy törvényt, tiltsák be és kész (bár az több más jogszabályba ütközik), de ne járassák le magukat és fõleg ne nézzék már megint hülyének a magyart!!

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!