2024. április 24. Szerda, György.
 
Térképre kerültek a költségvetési szervekForrás: sajtóanyag
Utolsó módosítás: 2011-02-24 13:55:39
Az Állami Számvevõkszék (ÁSZ) több mint 4000 költségvetési szerv bevonásával országos adatfelvételt indított a közszféra korrupciós kockákaztainak felmérése érdekében.

Az adatfelvételt februárban regionális szakmai konferenciák kísérik, amelyek során az ÁSZ az egyes régiók közigazgatási szakemberei elõtt mutatja be a korrupció visszaszorítása érdekében világszerte alkalmazott integritás megközelítést, a 2011. évi adatfelvétel módszert, valamint a felméréshez használt 155 pontból álló kérdõívet. A konferenciasorozat miskolci állomásán az ÁSZ az Észak-alföldi régióban mûködõ költségvetési szervek vezetõi számára adott tájékoztatást. Az ÁSZ az érintett régió közel 600 költségvetési intézményét értesítette az adatfelvétel menetérõl elektronikus és postai úton. A felmérés és az Integritás Projekt megvalósulása január óta mindenki által nyomon követhetõ az Integritás Portálon (http://integritas.asz.hu).

Az integritás értékek melletti elkötelezõdést, ezekhez mérten következetes és fedhetetlen szervezeti mûködést – etikus munkakörnyezetet, tiszta és átlátható belsõ folyamatokat – jelent. A 2009 februárjában megkezdett Integritás Projekt keretében az ÁSZ hét éven keresztül évente mintegy 4000 elõre kiválasztott költségvetési szerv közremûködésével végez országos adatfelvételt. A 155 kérdésbõl álló kérdõív többek közt olyan témacsoportokra terjed ki, mint az európai uniós támogatások felhasználása, a közbeszerzési eljárások, a közpénzek kezelése, vagyongazdálkodás vagy a külsõ és belsõ szabályozási, illetve kontroll környezet. Az adatokat egy saját fejlesztésû informatikai rendszer dolgozza fel, amely az eredményeket térinformatikai eszközökkel egy elektronikus térképi felületen is megjeleníti. Az így elkészülõ ún. kockázati térképek segítenek a közszférára jellemzõ mûködési kockázatok beazonosításában. Ezen belül az Integritás Projekt különösen az integritást fenyegetõ, korrupciós kockázatok feltérképezésére fókuszál. A holland módszertani megoldásokra alapozott fejlesztés célja, hogy a kockázati adatok megjelenítésén túl a tudatformálást is segítse, egy az átláthatóságon és az integritás követelményein felépülõ, fejlettebb, értékközpontú közigazgatási kultúra elterjesztésével.

Az Integritás Projekt részeként 2011 februárjától az ÁSZ mintegy 800 közszférában dolgozó szakember bevonásával rendez regionális konferenciákat az ország hét városában: Budapesten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Pécsen, Székesfehérváron és Gyõrben. Az ÁSZ munkatársai felhívják a résztvevõk figyelmét az integritás-szemlélet fontosságára és ismertetik a 2011. év országos adatfelvétel technikai részleteit. Célunk, hogy az egyelõre ritkán használt integritás szemlélet beépüljön a köztudatba, így csökkentve a korrupciós helyzetek kialakulásának esélyét, növelve az ÁSZ számára alapértékként tekintett átláthatóságot és elszámolhatóságot a közigazgatási hivatalokban, intézményekben, nyilatkozta dr. Sántha György, az Integritás Projekt projektiroda vezetõje.

A projekt megvalósítását támogatva januártól mûködik az Integritás Portál( http://integritas.asz.hu), melynek intézménykeresõ térképi felületére máris felkerültek a hazai költségvetési szervek (14.389 db). A Magyar Államkincstár törzsadat-nyilvántartásán alapuló rendszer segítségével tetszõleges beállítások szerint kereshetõk, listázhatók, illetve térképen is megtekinthetõk a közpénzt felhasználó intézmények.

Az adatfelvétel technikai támogatása, valamint az érdeklõdõk folyamatos tájékoztatása érdekében az ÁSZ Integritás Infóvonal néven februártól ingyenes információs vonalat mûködtet (06-80-500-800).

További információ: http://integritas.asz.hu

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!