2024. április 24. Szerda, György.
 
A termelõ köteles jelenteniForrás: haon
Utolsó módosítás: 2009-01-15 10:57:08
Hajdú-Bihar – Valamennyi mezõgazdasági termelõnek felül kell vizsgálnia 2008. december 31-ével a kompenzációs felárra való jogosultságát, s amennyiben a különös jogállás nem illeti meg, január 15-ig köteles az adóhatósághoz bejelenteni.

Az alig valamivel több, mint egy éve életbe lépett új ÁFA törvény szerint csak akkor jogosult a mezõgazdasági tevékenységet végzõ vállalkozás kompenzációs felárra, ha a 2008. évben meghatározó részben mezõgazdaságiból származik a bevétele, vagy július 1-én vállalkozása mikrovállalkozásnak és egyidejûleg önálló vállalkozásnak minõsült.

Az elsõ feltételnek a mezõgazdasági tevékenységet folytató adóalany akkor felel meg, ha 2008. évben a felvásárlási jegyre történõ értékesítéseibõl származó bevétele (melyekrõl számlát, nyugtát állít ki, ideértve azt az esetet is, amikor a termelõ a maga termelte mezõgazdasági terméket nem felvásárlónak értékesíti) meghaladja az egyéb, áfa-alanyiságot eredményezõ gazdasági tevékenységébõl származó (nettó) bevételét.
Ezen feltételt azonban nem kell teljesíteniük azoknak a termelõknek, akiknek az egyéb (mezõgazdasági tevékenység bevételén kívüli) bevétele nem haladja meg az 5 millió forintos értékhatárt.
A második feltétel szerint az adózónak – az ún. „kétéves szabály” figyelembe vételével – 2008. július 1-én mikrovállalkozásnak kell lennie.

Az õstermelõ magánszemélyek, közös õstermelõi igazolvánnyal rendelkezõk, családi gazdálkodók minõsítése a foglalkoztatotti létszám alapján történik: vállalkozásuk akkor mikrovállalkozás, ha a megelõzõ évben (2007) az éves (éves szintre vetített) foglalkoztatotti létszáma 10 fõnél kevesebb.
A harmadik feltétel azt a követelményt fogalmazza meg, hogy a termelõ a 2008. július 1-én, az akkor fennálló állapot szerint önálló vállalkozás legyen, azaz ne minõsüljön partnervállalkozásnak vagy kapcsolódó vállalkozásnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!