2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Megkímélik a fagyosszentek a méhészeket?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-05-05 08:48:54
Debrecen - Berettyóújfalu - A tavalyi katsztrófális akácméz – termés idén gazdagabb lehet

A feltételek egyelõre adottak ahhoz, hogy a 2010-es alacsony akácméz – termés idén bõségesebb legyen. Mint tudvalevõ, a komisz idõjárás következtében az elmúlt esztendõben "lefagyott" az akácvirág. Emiatt több mint húsz éve nem látott gyenge mézhozammal szembesülhettek a gazdálkodók, ami a mézkedvelõ lakosság pénztárcáját is megviselte. És ha ez még nem lenne elég, a nektár minõsége is romlott a kitartó esõzésnek "köszönhetõen".
Az idei esztendõre vonatkozóan valamivel bizakodóbbak a méhészek. Egyöntetû vélemény szerint a korábban nyíló alsó, síkvidéki akácvirág eddig csak minimális kárt szenvedett el, így a tavalyi veszteség pótolhatónak tûnik. Azonban a téli idõszakban, a méhcsaládok erõsségétõl függõen, bekövetkezett különösen magas – egyes esetekben 90 százalékos — állomány pusztulás, magas terméshozam mellett is szegény esztendõt jelenthet.

 

Még semmi sem biztos


Azonban hiába minden optimizmus, az idõjárás bármikor közbeszólhat. Améhészek úgy becsülik, május közepe táján már az akácvirágon "legelhetnek" a szorgos méhek, az elõrejelzések azonban szelet, esõt is jósolnak, ami hideg idegõvel párosulhat. Ezáltal nem kizárt, hogy Pongrác, Szervác és Bonifác minden pozitív számítást keresztül húz. 
Több debreceni és berettyóújfalui méhész jó esélyt lát arra, hogy a repceföldekközelében a méhcsaládok el tudják látni magukat nektárral mindaddig, amíg a gazdagabb akácerdõkbe költözhetnek , sõt – szerencsés esetben – repzemézzel is telhetnek a gazdálkodók hordói. Ennek ellenére az elkövetkezõ 10 – 12 napot mindenki rendkívül kritikusnak találja. 
Elõre tekintve még bizonytalanabb a helyzet. – A fenti – északi területen fekvõ – akácosokban nyíló virág ideje még távolabb van, s becslésekbe bocsátkozni is felelõtlenség — tudtuk meg Sándor Gyula berettyóújfalui méhésztõl.  Még azt is hozzátette, hogy enyhe fagyot is észleltek a folyamatos megfigyelések során azakácvirágon, ráadásul a közelmúltbeli hûvõs idõjárás miatt sem tudtak serénykedni a méhek. 
Ennek ellenére a méhészek többsége a tavalyi esztendõnél bõségesebb mézhozamra számít. HBN—TOB

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!