2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Az élményalapú tudás maradandóForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-05-24 11:28:56
Elkészült a Bihari Múzeum többfunkciós oktatótere, de múzeumi informatikai pontokat is kialakítottak az épületben. Az ünnepélyes átadó hétfõn volt.

Lakner Lajos, a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetõje elmondta: az átalakítás során az itt elhelyezetett eredeti tárgyak, eredeti környezetben, egyedi miliõt nyújtanak diákoknak és pedagógusoknak egyaránt. Mai forráshiányos világunkban pedig különösen nagy jelentõsége van annak, hogy a múzeum több mint 33 millió forintot nyert el a felújításra.

Kocsis Róbert, a megyei közgyûlés alelnöke szerint Berettyóújfalu remek példája annak, hogyan ápolja hagyományait, miközben fejlesztésekre is áldoz. Utalt az alelnök a városközpont hamarosan befejezõdõ felújítására, hiszen nemcsak a fõtér újul meg, hanem a hozzá kapcsolódó épületek is.

Muraközi István polgármester kiemelte annak fontosságát, miszerint vannak a nemzet, a város, a család életében olyan mérföldkövek, amelyekre különös módon fognak emlékezni az érintettek. - Ilyen a mai nap, amikor éppen 403 éve született meg városunk kiváltságlevele, s éppen a város napjához kapcsolódóan sikerült megújítani az értékeket közvetítõ Bihari Múzeumot, amely XXI. Századi körülményeket képes nyújtani az ide látogatóknak.

Kállai Irén, a múzeum igazgatója részletesen ismertette az alig nyolc hónap alatt elkészült oktatóteret és informatikai pontokat. Külön érdeme a pályázatnak, hogy külsõ pályázatíró cég nélkül írták meg a pályázatot, s százszázalékos támogatást kaptak, önerõ felmutatása nélkül. Látványos berendezési tárgyak, vonzó környezetben, energiatakarékos eszközökkel – mindez megvalósult a fejlesztés során. Ildomos lenne, ha a térség iskolái az elsõ történelem órákat itt tartanák – ajánlotta a jelenlévõk figyelmébe.

Hagymási Gyula a beszerzett informatikai eszközöket ismertette, míg Hajdú Zsigmond régész arról gyõzte meg a vendégeket, hogy a régmúlt világ elevenedik meg a Bihari Múzeumban, s a tudás akkor maradandó, ha élményalapú.

Nyírõ Gizella

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!