2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Kevesebb gáz fogyott az enyhülõ idõ miattForrás: origo
Utolsó módosítás: 2009-01-16 10:11:05
Továbbra sem született megállapodás az orosz-ukrán gázvitában, így Ukrajnán keresztül nem érkezik gáz Európába. Pénteken Berlinbe megy Vlagyimir Putyin orosz kormányfõ, szombaton pedig Moszkvában rendeznek gázügyi csúcstalálkozót. Nyugat-európai energiacégek közben azt tervezik, hogy maguk segítik ki az ukránokat, hogy megindulhasson a tranzit. Magyarországon az enyhébb idõjárásnak köszönhetõen csökkent a fogyasztás, egyelõre van elég gáz.

A viszonylag enyhe idõjárás következtében csütörtökön 57 millió köbméter volt Magyarország gázfogyasztása - közölte a Földgázszállító Zrt. (FGSZ). Ez a mennyiség már tartalmazza a csütörtök délelõtt 10 órakor feloldott elsõ szintû korlátozási kategóriába tartozó fogyasztók felhasználását is.

Ukrajna irányából továbbra sem érkezett földgáz, Ausztriából 4 millió köbmétert vett át az FGSZ, illetve 2,7 millió köbmétert továbbított Szerbiába, egymilliót pedig Bosznia-Hercegovina irányába. Szerbia irányába további kétmillió köbmétert szállítottak a hazai termelésbõl.

Péntekre 57-59 millió köbméter fogyasztást vár az FGSZ, míg a felhasználható források legfeljebb 66 millió köbméter. Ebbõl a földalatti gáztárolókból származhat 53 millió, hazai termelésbõl 9 millió, nyugati import 4 millió köbméter. Pénteken tehát nincs szükség semmilyen fogyasztás-korlátozásra.

 

Putyin Berlinbe megy

Többek közt az orosz-ukrán gázvitáról tárgyal péntek délután Berlinben Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár. A berlini találkozó elõestéjén szokatlanul élesen bírálta Oroszországot a német kancellár, és a Moszkva és Kijev között kialakult gázvitára utalva hangsúlyozta: fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország Európával szemben elveszíti megbízható energiaszállítói hitelességét.

Merkel kijelentése üzenet lehet Putyinnak, aki államfõként korábban több alkalommal volt a német fõváros vendége, de miniszterelnökké történt kinevezése, azaz tavaly május óta elsõ ízben látogat Berlinbe. A kancellár a látogatás elõtt hangoztatta azt is, hogy Németország a történtek ellenére nem mondhat le az orosz földgázszállításokról. Az ország a felhasznált földgáz 41,5 százalékát szerzi be orosz forrásból, míg kõolajszükségleteinek 31 százaléka származik Oroszországból.

 

Moszkvában lesz a gázcsúcs

Az orosz és az ukrán kormány megállapodott abban, hogy szombaton Moszkvában tartják azt a magas szintû találkozót, amelyen Julija Timosenko ukrán miniszterelnök és Putyin megkísérlik rendezni a gázvitát - közölte a BBC. Korábban Viktor Juscsenko ukrán államfõ kifogást emelt az ellen, hogy Moszkvában legyen a találkozó. Az Európai Uniót várhatóan Andris Piebalgs energiaügyi biztos, és a soros elnök Csehország energiaügyi minisztere Martin Riman képviseli.

Csütörtökön Moszkvában és Kijevben tárgyalt Robert Fico szlovák miniszterelnök, akinek azonban valódi eredmény nélkül kellett hazatérnie. Fico azt mondta, hogy nem látja, hogyan lehetne kibékíteni a két felet: "Nem tudom elképzelni, hogy minek kellene történnie, hogy 24 vagy 48 órán belül meginduljon a gáztranzit" - mondta. A feltételek ugyanis, amelyeket a felek lefektettek annyira ellentétesek egymással, hogy lehetetlen közös nevezõre hozni azokat.

 

Megoldási kísérlet

Áthidaló megoldást keres a gázvita megoldására az olasz ENI energiaipari vállalat, amely megpróbál összehozni egy nemzetközi konzorciumot, amely átmenetileg megvásárolná Oroszországtól, és - valószínûleg valamilyen hitelkonstrukcióban - Ukrajnának adná azt az úgynevezett technológiai gázt, amely a csõvezetékek mûködtetéséhez szükséges. A konzorciumot Dmitrij Medvegyed orosz államfõ és Putyin miniszterelnök javasolta. Az ENI szerint a konzorciumban rajta kívül a Gazprom, a német E.ON, a francia Gaz de France Suez és egy osztrák társaság venne részt.

Korábban ugyanis Ukrajna azt közölte, nincs meg a technológiai gáz, ami ahhoz szükséges, hogy megfordítsa a gáz áramlását a tranzitvezetékekben. Arra hivatkoztak, hogy nem elegendõ a nyomás a rendszerben, és a szállítási nyomás eléréséhez pótlólagos, technológiai gázt kértek Oroszországtól. Az ukránok szerint az ország jelentõs körzeteinek ellátását veszélyeztetné, ha megnyitnák a csapokat. Jelenleg a nyugat-ukrajnai tárolókból látják el a kelet-ukrajnai iparvidékeket földgázzal, erre a tranzitvezeték-rendszer egy részét is igénybe veszik, és a gázszállítás irányának megfordítása nyugat felé idõt vesz igénybe.

Bár hétfõn Oroszország, Ukrajna és az EU illetékesei aláírták a nemzetközi megfigyelõk és ellenõrök tevékenységérõl szóló megállapodást, és az ellenõrök is elfoglalták a helyüket a kompresszor- és mérõállomásoknál, a szállítás nem indult újra. A felelõsséget Oroszország és Ukrajna továbbra is egymásra hárítja. Az Gazprom orosz gázmonopólium kedden vis maiort jelentett, vagyis a rajta kívül állónak minõsített ukrán akadályra hivatkozva elhárított minden jogi felelõsséget a gázexport elmaradásáért.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!