2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Madármegfigyelõktõl a szafariigForrás: saját
Utolsó módosítás: 2011-05-31 15:06:58
Három új turisztikai látványossággal gazdagodott a Hortobágyi Nemzeti Park ! A hagyományos hortobágyi idegenforgalmi vonzerõ – puszta, csikós, gulyás – mellett egyre nagyobb teret kapnak az ökoturisztikai értékek is a Hortobágyon. Az új fejlesztések eredményeit a nemzeti park május 30-án mutatta be az Európai Unió agrárminisztereinek.

Vigyék el Hortobágy hírét szerte a világban! – kérte az uniós miniszterek informális találkozójának résztvevõit Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, amikor a megújult Hortobágyi Nagycsárda ünnepélyes átadásakor Európa legnagyobb füves pusztájának és az itt lakóknak az érdemeit sorolta. Mint mondta, ez a vidék és az itteni emberek tevékenysége egyszerre jelkép és érték – a magyarság szabadságszeretetének jelképe, s mindazon értékek megtestesítõje, amelyeket még a honfoglalók hoztak magukkal, s nemzedékek õriztek meg a jelenkor számára.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága három új ökoturisztikai fejlesztési projektjének egyike a „Történelem országútján” tematikus csárdaútvonal, ennek keretében az egykori sóút mentén máig fennmaradt csárdák újultak meg: a Hortobágyi Nagycsárda, Kadarcsi és Meggyes. Az épületek rendbetételén túl fontos cél volt, hogy a Hortobágyi és a Kadarcsi csárdában olyan interaktív kiállításokat hozzanak létre, amelyek megfelelnek a XXI. század elvárásainak, ugyanakkor hitelesen mutatják be a Magyar Alföld történelmi múltját, vendéglátási hagyományait és gasztronómiáját.

A „Daruvonulás Hortobágyon” elnevezésû projekt feladata az volt, hogy továbbfejlessze a Hortobágy-halastavi kisvasútat és új ökoturisztikai attrakciót hozzon létre. A 2007 tavaszától mûködõ kisvasút 1 kilométeres szakasszal bõvült, így lehetõséget ad az Öregtavak vidékének alaposabb megismertetésére. Eddig közel 300 madárfajt figyeltek meg itt, ez a terület a nemzeti park leggazdagabb madár élõhelye. Egyaránt vonzza a diákok, illetve a madárgyûrûzés iránt érdeklõdõ természetjárók csoportjait, másrészt igen jelentõs kutatási potenciállal rendelkezik a Kondás tavi madármegfigyelõ rendszernek és az Öregtavi Vonuláskutató Állomásnak köszönhetõen.

A kisvasút megújult pályaszakaszának átadásakor Mezõ Ferenc, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ÉARFÜ) igazgató helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a régió idegenforgalma két lábon áll, a gyógyfürdõk és az ökoturizmus a két jelentõs vonzerõ. Véleménye szerint Hortobágy példát ad az egész régió számára, mindig élenjárt az innovációk terén, s ezt igazolják a most felavatott új fejlesztések is.

A nap zárásaként „Puszta Szafari” állatvilágával ismerkedhettek meg az uniós agrárminiszterek. Az új Hortobágyi Vadasparkban az ember megjelenése elõtt ezen a tájon élõ, de a civilizáció térhódítása miatt a területrõl kiszorított, illetve a nemzeti parkban ma is vadon élõ állatfajokat mutatják be. A Malomházi terület egyedülálló adottságai tették lehetõvé a szafarival kombinált turisztikai vadaspark kialakítását, amely Magyarországon unikális vonzerõt jelent. A vadon élõ Przewalski ló mellett biztonságos körülmények között farkasokat, sakálokat, sasokat is láthat az érdeklõdõ. Fontos eleme a vadasparknak az egykor az itteni madárfauna részét képezõ keselyûk bemutatása, 12 olyan példányé, amelyek a MOL Nyrt. szponzorálásával Spanyolországból érkeztek a Hortobágyra.

A közel 1,5 milliárd forintos összköltségû projektek az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával jöttek létre az Észak-alföldi Operatív Program keretében, a hazai társfinanszírozás részaránya 11 százalék volt. Az új turisztikai látványosságokkal a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának fõ célja az, hogy bõvítse és színesítse a programkínálatot, még több hazai és külföldi turistát vonzzon a térségbe, meghosszabbítsa a turisztikai szezont. Az uniós agrárdelegációknak a három fejlesztés bemutatását kísérõ reakciói alapján úgy tûnik, a nemzeti park céljai megvalósulnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!