2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Hét év után Derecskének áll a zászló Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-06-16 11:38:42
Derecske, Létavártes - Menyhárt Károly szerint ez a döntés nemcsak Létavértest érinti hátrányosan.

A pártállami állapotok visszatérésétõl tart Létavértes független polgármestere,Menyhárt Károly, aki a parlament május 23-i döntése kapcsán arról beszélt lapunknak, nem érti, miért változtatták meg a Derecske-Létavértesi kistérségi központot Létavéresrõl Derecskére. Mint mondta Márton Attila fideszes országgyûlési képviselõ egyéni indítványában olyan dolgokat sorolt fel a változtatás indokaiként, melyek egyrészt tévedést tartalmaznak, másrészt félreérthetõek.

Kételkedik, cáfol

– Azt írta, hogy politikai nyomásra jelölték ki 2004-ben Létavértest, én meg azt kérdezem, milyen politikai nyomásra? Gondoljunk csak bele, ha ez valóban így lett volna, elveszik a szárnyvonalat a településtõl?! – adott hangot megdöbbenésénekMenyhárt Károly. – Kétlem azt is, hogy valóban Derecske töltötte be a központi szerepet, mert Hajdúbagostól Bagamérig, sõt még a berettyóújfalui kistérségbõl Pocsajról és Esztárról is hozzánk járnak okmányirodába, itt lesz a kistérségi járóbeteg szakrendelõ, többek között azért, mert hét településrõl például csak sárándi átszállással lehet eljutni Derecskére, ami megnehezíti az ott élõk dolgát. Nem értem tehát, hogy milyen közlekedési és gazdasági okok indokolták a döntést valójában, hogy miért kellett „feláldozni” 7-8 települést „valaminek az oltárán” – kérdezte a létarvétesi polgármester. Sérelmezte továbbá, hogy értesülése szerint ezt az elõterjesztést az aktuális szakbizottság nem is tárgyalta.

– Értem én, hogy ez a döntés, ha kialakítják a járási központokat, fontos leszDerecskének, csak azt nem, hogy miért is tartozott ezzel Márton Attila nekik, mert ezt mondta, pedig nálunk is legalább annyian szavaztak rá (arányaiban), mint ott – adott hangot keserûségének a létai polgármester.

Pártállami idõk

Megemlítette, a pártállam idején, a 60-as években a nagylétai járást azért vitték el Derecskére, mert a határ mellett „veszélyes volt fejleszteni”. – Elvitték a járási székhelyet, a gimnáziumot, a gépállomást és az ÁFÉSZ központot. E hátrányok leküzdésével tudott kistérségi központtá válni Létavértes, tehát van mit felmutatni.Két dolgot nem szeretnénk, az egyik, hogy megint nulláról kelljen kezdeni, a másik, hogy Derecske Létavértes hátán másszon fel – mondta Menyhárt Károly.

Volt szakbizottsági tárgyalás

Lapunk megkeresésére Márton Attila, 1998-óta a térséget képviselõ fideszes honatya kapásból cáfolta a létai polgármester szakbizottságra vonatkozó értesüléseit. – Nem is szavazhatott volna a ház a módosító indítványról, ha azt elõbb nem tárgyalja meg a bizottság, s nem lett volna részletes vita. Az viszont tény, hogy nem önálló indítványként, hanem már benyújtott törvényjavaslathoz módosító indítványként (a Dunaújváros környéki képviselõk kezdeményezése) csatolva vizsgálták – mondta.

„Tartoztak ennyivel”

S, hogy „tartozott ennyivel Derecskének”? Megerõsítette. – Már 2004-ben a kistérségek kialakításakor is azt az álláspontot képviseltük, hogy a kistérségi központ csak Derecskén lehet, hiszen gazdaságilag és tradicionálisan is az az indokolt, akkor – s ezt mind jól tudjuk, vissza lehet keresni az országgyûlési jegyzõkönyvekben – politikai nyomásra (mivel a törvényt kormányzati szinten elõkészítõ politikus, Nagy Sándor ottani születésû) Létavértest választották – adott magyarázatot egyben a „politika nyomásra” is a kormánypárti politikus. – Ha már ebben a kistérségi felosztásban gondolkodunk, akkor konzekvens az álláspontunk a kistérségi központtal kapcsolatban, s most végre helyére kerültek a dolgok – jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy Létavértesre többen járnak, gyorsabban megközelíthetõ, egyszerû választ adott: „semmi mást nem kell tenni, mint ránézni a térképre”. Kértük, oszlassa el a létaiak félelmeit, hogy „mindent elõröl kell majd kezdeniük”. – Semmit sem kell újra kezdeniük, hisz az eddigi fejlesztéseiket nem veszítik el. 2013 január 1-tõl átalakul a közigazgatási rendszer, létrehozva a járásokat. De ma azt még senki se tudná megmondani, hogy melyek lesznek a központok, az sem biztos, hogy a mai kistérségeket fogják alapul venni – válaszolt. Nem lehetett, hogy épp ezért volt fontos, 1,5 évvel az átalakítás elõtt a kistérségi központ változtatás? – kérdeztük. – Ez csak a 2004-es döntés korrigálása volt – utasította vissza határozottan a felvetéstMárton Attila

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!