2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hajdú-Biharban hat helyszínen demonstráltak félpályás útlezárással szerdánForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-06-30 09:41:24
Hajdú-Bihar -  "Az életpályamodell 30 százalékos béremeléssel kezdõdik, alább nem adjuk! Minket mindenki madárnak néz?" - ilyen és hasonló feliratú transzparensekkel tiltakoztak több szakszervezeti szövetség munkavállalói a munka világát érintõ kormányzati elképzelések ellen szerdán megyénkben.

Lassították a forgalmatÚgy tûnik, a szervezõk hiába kérték elõzetesen minden lehetséges fórumon, hogy a nagypolitikát senki ne próbálja becsempészni az utakon tiltakozók közé, a 47-es mentén a sorban feltûnt egy utánfutóra erõsített tábla, amin Nicolae Ceausescu volt román diktátor és Orbán Viktor magyar miniszterelnök képmása egymás mellett látható.

A forgalomlassító demonstrációt egyébként megyénkben hat helyen a munkavállalói jogok védelméért, a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjak megóvásáért, valamint az érdemi, háromoldalú érdekegyeztetés helyreállításáért rendezték meg, mintegy 150-200 jármû részvételével.

Az engedély nonstop 24 órás tiltakozásra szólt, de Püspökladánynál például (a nagy forgalomra tekintettel) 21 órakor, Biharkeresztesnél pedig 19 órakor befejezték a félpályás útlezárást. “A Munka Törvénykönyv tervezett változtatásai a mi munkavállalóink élethelyzetét is hátrányosan befolyásolnák, ezért itt a helyünk” – mondta az egyik helyszínen Apor István, a Tungsram Dolgozók Szakszervezete képviseletében. Véleménye szerint egy esetleges keresetcsökkenés (adódjon a mûszakpótlékok vagy a túlóradíjak mérséklésébõl) sok családot hozna lehetetlen helyzetbe.

Nyílt háború?- A Nemzeti Munka Terve néven elhíresült kormányzati dokumentumot nem tudjuk másként értelmezni, mint nyílt háborút a munkavállalók és a szakszervezetek ellen – tolmácsolta Nagy Gábor a LIGA Szakszervezetek álláspontját. Mint mondta, a Kormány az egyik oldalon nemzeti konzultációról beszél, miközben megszünteti az Országos Érdekegyeztetõ Tanácsot és a Munkaerõpiaci Alap Irányító Testületét.

A nyugdíjkorhatárt még el nem értek közül számításaink szerint 130 ezer embert akarnak visszaterelni a munka világába. Egy olyan országban, ahol 570 ezer álláskeresõre jelen pillanatban 55 ezer bejelentett üres álláshely jut… – tette hozzá sokatmondóan, majd eltûnt a lufik, a zászlók és a transzparensek között.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!