2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Egy kiállítás 15 év munkájából Derecskén Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-07-17 14:15:31
  Derecske - Tizenöt év alatt félezernél is több grafikai lapot adományozott Derecskének a mûvésztelep.  

Ismét összegyûlnek az alkotók az egyedülálló arculatú derecskei alkotótáborban, a Hajdú-bihari Grafikai Mûvésztelepen: az idén immár tizenötödik alkalommal megrendezendõ találkozó a másfél évtized anyagából válogatott kiállításmegnyitójával veszi kezdetét július 18-án, a mûvelõdési központ kisgalériájában.

Tiszteletben tartják az alkotói szabadságot

– A mûvésztelep Debrecen évszázados grafikai múltjára alapozva fogalmazta meg alapelveit, amelyeknek lényeges eleme, hogy a hagyományokat követve kortárs grafikusmûvészeknek kínáljon alkotási lehetõséget, hidat teremtve a tradíciók és a jelen között – derül ki a telepvezetõ beköszöntõ szavaiból. – Fontos alapelveink közé tartozik az alkotói szabadság tisztelete is, ezért semmilyen alkotói szemléletet befolyásoló mûfaji keretet, koncepciót nem határoztunk meg a telep mûködésében – fogalmaz Pardi Sándor.

Ennek megfelelõen, a derecskei alkotói kurzusokon a klasszikus sokszorosító és az egyedi grafika virágzó mûfaji sokszínûségével találkozhat a szemlélõ: mint az a meghívóban olvasható, rézkarcok, hidegtûk, papír- és textilnyomatok, egyedi rajzok, litográfiák, fametszetek, vegyes technikájú nyomatok, kollázsok készülnek.

Egy kiállítás 15 év munkájából

– A mûvésztelep másfél évtizednyi mûködése során a mûvészek felajánlása révén több mint ötszáz grafikai lap került a fõ támogató, Derecske város tulajdonába – ismerteti Pardi Sándor. Ebbõl az anyagból láthat a közönség újabb válogatást a július 18-ai megnyitón.

– A kiállításon bõ félszáz lapot tervezünk bemutatni, lehetõleg szerepeltetve mindazokat az alkotókat, akik a másfél évtized alatt részt vettek a telep munkájában – számolt be érdeklõdésünkre a rendezõelvekrõl a telepvezetõ. – Igyekszünk egyúttal a klasszikus grafikából a lehetõ legtöbbfajta technikát megmutatni, ugyanakkor szeretnénk, ha a válogatás minél egységesebb benyomást nyújthatna arról, mi is történt a mûhelyünkben e tizenöt év alatt – tette hozzá Pardi Sándor. A tizenhét meghívott mûvész tíz nap közös alkotómunka után, július 28-án – a friss termést bemutatva – zárókiállítással búcsúzik az idei kurzustól és a közönségtõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!