2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Élve találták meg a volgai hajóbaleset hat eltûntjétForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2011-07-19 13:21:00
Az orosz hatóságok megtaláltak hat személyt, akit eddig nyomtalanul eltûntként tartottak nyilván a kilenc nappal ezelõtti volgai hajóbaleset után. A hajón a balesetkor olyanok is utaztak, aki nem szerepeltek a Bulgarija hajónaplójában, ezért olyan emberek után is kutatnak, akikrõl feltételezik, hogy a hajón lehettek.

A Volga folyón lévõ Kujbisevi víztározón július 10-én elsüllyedt Bulgarija hajó áldozatainak száma csökkenhet, mivel a nyomtalanul eltûntként nyilvántartottak közül hat emberrõl kiderült, hogy él - közölte a tatárföldi belügyminiszter kedd hajnalban.

A hajón az eddigi adatok szerint 208 személy tartózkodott, 79-et kimentettek, 114 holttestet találtak meg, és 15 embert nyilvánítottak nyomtalanul eltûntnek, az utóbbiak közül azonban legalább hatot már megtaláltak, egy további esetében pedig még egyeztetik az adatokat - mondta Aszgat Szafarov.

Hozzátette: a különbözõ listák és feltételezések egyeztetése, tisztázása hatalmas munka volt: a hajón az utasok közül 147 befizetett a kirándulásra, és így regisztrálva volt, de 26 fõ nem szerepelt egyetlen papíron, listán sem, és a legénység 35 tagja közül négy szintén nem szerepelt a hivatalos iratokban. A belügyminiszter kijelentette: a legénység képzetlen volt, és így a tragédiáért annak is viselnie kell a felelõsséget, aki összeválogatta a csapatot, de a legénység néhány tagját is felelõsségre kell majd vonni.

A szerencsétlenség helyszínén folyik a hajó kiemelése, amelyet azonban kedden délelõtt az idõjárás miatt átmenetileg le kellett állítani. De egyéb akadályok is adódnak: amikor például elszakadt a kiemeléshez használt egyik sodrony, a hajóból újabb adag üzemanyag ömlött a vízbe.

Ahogy a hajót lassan felállítják, egyre több tárgy úszik a felszínre: fából készült asztalok, székek, ajtók, de bõröndök is. Elõkerült több mentõcsónak is, az egyik a fenekével felfelé úszik a vízen, a másiknak csak az orra áll ki a vízbõl. Ezek még a hajóhoz vannak kötözve, a szakértõk szerint legalább 15-20 percre lett volna szükség a vízre bocsátásukhoz, de a Bulgarija percek alatt süllyedt el.

Hihetetlen történet az egyik mentõhajóról

A Komszomolszkaja Pravda címû lap hihetetlen történetet közölt kedden: az Arabella hajó, amely a legtöbb túlélõt a fedélzetére vette, egyszer már segítségére sietett egy bajban lévõ hajónak. A Lev Dovator - ez volt a mai Arabella akkori neve -, éppen kikötött Szentpéterváron, amikor a közelben álló Ciolkovszkijról két robbanást hallott, és fekete füstöt látott felszállni a legénység.

A Ciolkovszkij gépháza égett, a hajó lassan az oldalára dõlt, majd süllyedni kezdett. A Ciolkovszkij esetében is számos visszásságot tártak fel késõbb, egyebek között a tulajdonosok tudták, hogy elromlott a gõzkazán, és az robbant fel. Az égõ gépházban volt az akkor húszéves gépkezelõ, Roman Lizalin, és a mai Arabella matrózai mentették ki. Lizalin súlyos égési sérüléseket szenvedett testfelülete 35 százalékán. Hónapokat töltött kórházban, számos plasztikai mûtéten esett át, de nem hagyta ott a folyami hajózást: ma õ az Arabella kapitánya, tavaly tavasszal nevezték ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!