2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Falunap falutábla-szenteléssel BerekböszörménybenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-08-08 09:15:29
Berekböszörmény - A település képviselõtestülete elhatározta, hogy minden év augusztus elsõ szombatján falunapot szervez a község lakói számára.    

A rendezvény azzal kezdõdött, hogy ünnepi istentiszteletet tartottak, melyet Tóth Tibor a helyi református gyülekezet lelkésze tartott. Az istentisztelet végeztével, zászlókkal az élen kivonultak az ünnepség résztvevõi a település Biharkeresztes felõli szélére a faluköszöntõ táblához. Megkezdõdött annak a táblának a felavatása, melyre székely rovásírással írták fel: „Isten hozta Berekböszörményben”.

 

A falunap programjai közt székely zászló átadásra is sor került

 

Szakács Gábor a Rovásíró Egyesület nevében elmondta a megjelenteknek, hogy 2003 júliusában a megalakuló Székely Nemzeti Tanács kérte a településeket, hogy állítsanak rovásírásos táblákat. Magyarországon 2007 szeptemberében Kunszentmiklóson került sor ilyen táblaavatásra. Berekböszörményben a most felállított tábla a negyvenedik. Berekböszörményben Tóth Tibor lelkész javasolta a híveknek a tábla felállítását, melyet támogattak, felkarolta a kezdeményezést a település önkormányzata is. Bak Géza helyi fafaragó pedig ez emberek elképzelését valóra váltotta. Kész lett a tábla, melynek ünnepélyes felavatására most került sor. Itt került sor a székely zászló átadására is. Szakács Gábor ünnepélyesen adta át Nagy Ernõ polgármesternek és Tóth Tibor református lelkésznek.

 

Falunap a sportpályán folytatódott, de most már a szórakozáson volt a hangsúly. Üstökben fõtt a finom marhapörkölt Kaszai Sándor fõszakács vezetésével, fõztek bõven, jutott mindenkinek. Az érdeklõdõk megtekinthették Magdics Sára fiatal amatõrfestõ képeit is. A településrõl elszármazott festõ olajfestményeivel megörökítette szülõfaluja nevezetességeit. A nagy színpadon pedig megkezdõdött a mûvészeti csoportok elõadása. Nagy sikert arattak a biharkeresztesi Fehér Mályva Hagyományõrzõ Egyesület énekesei Nagyné Jankó Judit vezetésével. Váncsodróltáncosok érkeztek, akik modern táncukkal kivívták a nézõk lelkes elismerõ tapsait. A „régi mániám címû mûsor ismert dallamait a közönség énekelte a szereplõkkel együtt.

Közben a labdarugó pályán 6-6 fõs csapatok mérkõztek egymással. Nagy volt a tét, hisz a gyõztes, legjobban szereplõ csapat a Fradi öregfiúk csapatával játszhatott mérkõzést. Azokkal a focistákkal (Balogh Tamás, Keller József, Szûcs Mihály, Dezsatnyik Tamás, Vukovics Péter, Szekeres Tamás), akik 1991-92-es bajnokságban elsõk lettek, a Bajnokok Ligájában szerepeltek. Egész nap volt a gyerekeknek ugróvár, mézeskalács készítés, golyódobálás. Este pedig a Desperadó együttes szórakoztatta az egyre gyarapodó nézõközönséget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!