2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Megszülte, majd zacskóba csomagolva "kidobta" csecsemõjét a pocsaji asszonyForrás: haon
Utolsó módosítás: 2009-01-23 08:12:22
Pocsaj – Családja elõtt is titkolta terhességét, majd miután megszülte gyermekét, megölte. az eset 2006-ban történt, a bíróság most hozott ítéletet.

Négy év börtönbüntetésre enyhítette másodfokon a Debreceni ÍtélõtáblaKardos Sándor vezette büntetõtanácsa – Makula Elemérné büntetését, aki 2006-ban megszülte, majd megölte gyermekét.

Elsõfokon a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 8 évet szabott ki vele szemben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bûntettében – tájékoztatott Koszta János, a Debreceni Ítélõtábla sajtótitkára. Két kiskorú gyermekének vonatkozásában a vádlott szülõi felügyeleti jogát a bíróság megszüntette.

 

Baba a szemétben
Az emberölést elkövetõ Makula Elemérné és férje 2005-ben kötöttek házassát, s két kiskorú gyermekükkel éltek Pocsajban, amikor 2006-ban a vádlott észlelte, hogy terhes, ezt azonban családja és környezete elõtt eltitkolta, orvoshoz sem járt.
2006. november 12-én az esti órákban hasa erõsen görcsölni kezdett, amibõl tudta, hogy a szülés megindult.

A lakásban ekkor csak õ és a két kiskorú gyermek tartózkodott, a férje nem volt otthon. A Makuláné kiment a lakás elõszobájába, amelyet konyhaként is használtak, majd egy fotelbe ülve megszülte a gyermekét.

A szülést követõen eltépte a köldökzsinórt, majd a csecsemõt megtisztította és megszoptatta.

Ezt követõen egy törölközõbe csavarta, majd egy mûanyag szatyorba helyezte az újszülöttet és a háztartási hulladék tárolására használt lomtároló helyiségben a szemét tetejére dobta, majd a szobájába visszatérve lefeküdt aludni.

 

A kórházban derült ki

Másnap reggel férje elment otthonról, s csak délután érkezett haza; észlelve a vádlott állapotát, az édesanyjával, a vádlott anyósával felvették a kapcsolatot a háziorvossal, aki a lakásukon megvizsgálta a vádlottat, azt diagnosztizálva, hogy a vádlott elvetélt, ezért beutalta Debrecenbe, a Kenézy Gyula Kórház szülészeti osztályára.

A mentõsök az asszonnyal együtt beszállították a méhlepényt is; a kórházban a vádlottat megvizsgáló ügyeletes orvos megállapította, hogy az asszony a beszállítását megelõzõen szült.

Ezt jelezte a Hajdú-Bihar Megyei Rendõrfõkapitányság ügyeletvezetõjének, ennek nyomán indult meg az újszülött keresése, ami egészen 2006. november 14. reggelig eredménytelen volt, ekkor a Hajdú-Bihar Megyei Rendõrfõkapitányság bûnügyi osztályvezetõje – a vádlottól származó információ alapján – tájékoztatta a vádlott lakásán kutató rendõröket, hogy a szeméttárolóban kell keresni az újszülöttet, akit meg is találtak, sárga törölközõbe csavarva, egy reklámszatyorban, melynek a fülei erõsen görcsre voltak kötve, szinte légmentesen lezárva a szatyrot.


Életképes volt
Az újszülött leány csecsemõ élve, érett állapotban, életképesen született meg. Halála elhanyagolás, kihûlés részben fulladás miatt következett be, mivel a törölközõbe csavarása és szatyorba tétele következtében a légutak elzáródtak. Az igazságügyi orvos szakértõi vélemény szerint az újszülött életképes volt, nagy valószínûséggel életben maradt volna megfelelõ ellátás esetén.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítõ körülményként értékelte, hogy a vádlott 2 kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, illetõleg hosszabb ideje áll önhibáján kívül büntetõeljárás hatálya alatt.

További enyhítõ körülmény a kóros elmeállapot, amely a magatartása következményeinek belátásában csekély fokú korlátozó tényezõt jelent, valamint a büntetlen elõélet.
A bíróság súlyosító körülményként értékelte azt, hogy a vádlott a bûncselekményt hozzátartozója sérelmére követte el, valamint az élet elleni bûncselekmények elszaporodott voltát.

Hozzászólások
Beküldte: Lilaköd (2009-01-25 09:31:56)

Az ilyen nem anya! Még az állatok sem csinálnak ilyet. - Elvenném tõle a másik két gyereket is.

Beküldte: csucsff (2009-01-24 15:21:44)

Aki megöli a saját gyerekét azt kínzokamrába kellene dugni!

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!