2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Elemzõk: augusztusban még 6 százalékon marad az alapkamatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-08-22 09:43:08
Budapest, 2011. augusztus 21., vasárnap (MTI) - Egyetértenek a londoni és budapesti elemzõk abban, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa keddi ülésén nem változtat a jelenlegi 6 százalékos alapkamaton.

A Reuters néhány napja közzétett budapesti felmérése szerint a megkérdezett 22 elemzõ közül kivétel nélkül mindenki kamattartást valószínûsített, augusztus így már a hetedik hónap lehet, amikor nem változik az alapkamat.

Az elemzõi konszenzus szerint 2011 végén is 6,00 százalék lehet az alapkamat, csupán három elemzõ vár 5,75 százalékos kamatot, 2012 végére már elképzelhetõ egy kismértékû csökkentés.

Hasonló véleményt tükröznek az MTI londoni tudósítója által összegyûjtött vélemények is. A Capital Economics, az egyik vezetõ londoni befektetési és pénzügyi elemzõ csoport felzárkózó európai piaci közgazdászai azt várják, hogy a magyar jegybank 2011 végéig nem módosítja 6,00 százalékos alapkamatát.

Kevesebb kamatcsökkenés a piac által beárazottnál

A Capital Economics londoni elemzõi 2012-re azonban már látnak mozgásteret a pénzügypolitika lazítására abban az esetben, ha a befektetõi kockázatkerülés “nem erõsödik túl nagy mértékben”. “Bármi történjék ugyanis, a magyar jegybanki alapkamat még mindig magasabb lesz, mint bárhol máshol a térségben” – fejtegették a cég londoni szakértõi. A ház mindezek alapján 2012 elsõ negyedére fél százalékpontos MNB-kamatcsökkentést és így 5,50 százalékra csökkenõ jegybanki alapkamatot jósol jelenleg, megjegyezve, hogy ez kevesebb a piac által beárazottnál.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzõi szerint az MNB várhatóan a lassabb növekedés és a kedvezõ inflációs kilátások ellenére sem tudja csökkenteni alapkamatát, mivel jelenleg a magyar jegybank számára a kockázati környezet “a kulcsfontosságú változó”, és valószínûtlen a kamatcsökkentés egészen addig, amíg az MNB szerint a magyar kockázati felárak ezt nem indokolják.

A Morgan Stanley londoni elemzõi mindezek alapján 2012-ben is változatlan, 6,00 százalékos MNB-alapkamatot várnak. Ez egyébként csökkentett kamatvárakozás a cég részérõl, mivel a ház korábban jósolt egy fél százalékpontos emelést jövõre, ezt az elõrejelzését azonban most ejtette.

A kamatra vonatkozó elemzõi várakozásokat felülírhatja az MNB szeptemberben publikálandó új inflációs jelentése, amelyben minden valószínûség szerint a jegybank csökkenheti az idei átlagos 3,9 százalékos és a jövõ évi 3,6 százalékos inflációs prognózist, amivel utat nyithat a kamatcsökkentés elõtt.

A budapesti elemzõk a júliusi 3,1 százalékos infláció után tovább mérsékelték 2011-re vonatkozó prognózisaikat: decemberre 3,35 százalékos inflációval számolnak az elõzõ hónapban közölt 3,5 százalék után, míg 2011 egészére az új konszenzus 3,8 százalék az elõzõ havi 4,0 százalék után.

Az MNB csak akkor lazíthat szeptemberben, ha ezt a nemzetközi környezet is lehetõvé teszi, azaz az euró/forint árfolyam stabilizálódik 270 körül, és a svájci frank/forint árfolyam sem leng ki felfelé a 230-235-ös sávból.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!