2024. április 24. Szerda, György.
 
Hajdú-bihari varrodák hibernált állapotbanForrás: haon
Utolsó módosítás: 2009-01-27 14:58:47
Hajdú-Bihar – Ha a komádi Eurotex Kft. olasz tulajdonosa úgy dönt, hogy a megendelések drasztikus visszaesése miatt akár csak átmeneti idõre lakatot tesz a magyarországi érdekeltségére, ez háromszáz asszony utcára kerülését jelentheti...

Ha a komádi Eurotex Kft. olasz tulajdonosa úgy dönt, hogy a megendelések drasztikus visszaesése miatt akár csak átmeneti idõre lakatot tesz a magyarországi érdekeltségére, ez háromszáz asszony utcára kerülését jelentheti, akik ráadásul (egyetlen keresõként) sok esetben családfenntartók is.


Nincs kapaszkodó

„Nagyon rossz a helyzet, próbálunk válságmenedzselésben gondolkodni, de nem igazán vannak kapaszkodók.

Ami biztos, hogy december óta szinte nincs munka, a spanyol, az olasz, a német, az orosz és a finn partner is kivár, illetve az eladásai csökkenésérõl számol be.

Tizennyolc éve vagyunk jelen Magyarországon (2001-ben még 780 fõt foglalkoztattak), de a következõ hetek megváltják az üzem sorsát” – fogalmazott kendõzetlenül a gyár olasz állampolgárságú vezetõje, kérve, hogy név szerint ne szerepeltessük a cikkben.
A társaság tavaly ötven fõvel csökkentette a létszámát, ma mintegy háromszázan dolgoznak ott.

Az üzemvezetõ szerint három eset lehetséges: vagy sikerül elegendõ megrendeléshez jutni (ami egyelõre nem túl valószínû) és minden megy tovább, vagy (átmeneti idõre, esetleg végleg) lakat kerül a kapura.

Mint fogalmazott, a tulajdonosok nyilván a mûködtetésben érdekeltek, hiszen az elmúlt években nagyon sok pénzt invesztáltak a cégbe.

 

Segítségre várva
Nem öröm az élet mostanában a hajdúnánási Mode 3H Kft.-nél sem, hiszen bár az elsõ negyedév végéig még vannak megrendeléseik, külföldrõl nem túl jó hírek érkeznek.

Tóth István ügyvezetõ igazgató asztalán a sok egyéb papír mellett egy pályázati felhívás is ott lapul, melynek révén munkahelymegõrzõ támogatásért folyamodna a munkáltató.

A tét nagy, hiszen jelenleg 420 alkalmazottjuk van, akiket lehetõség szerint szeretnének is ott tartani.
„Tavaly már kaptunk egy nagy pofont, amikor az elsõ számú holland megrendelõnk úgy döntött, hogy a jövõben kínaiakkal varratja az öltönyöket. Ez egyebek mellett azt jelentette, hogy 90 fõvel kellett csökkentenünk a létszámot, a hajdúdorogi üzemet pedig (a korábbi 25 helyett 15 dolgozóval) áthoztuk nánásra” – utalt a szomrú elõzményekre az ügyvezetõ, hozzátéve, hogy a munkahelymegõrzõ támogatás keretében a társaságuk a bér- és a járulékterhek 25 százalékos támogatására lenne jogosult.

Nagyon remélik, hogy sikerül...
Megyénk három nagy textilipari vállalkozása közül a legkedvezõbb helyzetben a 206 fõt foglalkoztató berettyóújfalui Beriv Zrt. van. Medgyesi László vezérigazgató szerint ezt annak köszönhetik, hogy több lábon állnak, hiszen a hagyományos bérmunka mellett saját exportot is bonyolítanak.

A cégvezetõ elmondta, hogy a szezonváltás miatt ugyan lesz egy leállásuk, de ez minden évben így van.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!