2024. április 24. Szerda, György.
 
NAPLÓ A MINDENNAPOKRÓLForrás: B.Kiss Andrea
Utolsó módosítás: 2009-01-28 15:47:33
ÉSZREVÉTLEN RABSÁG - Ha dédnagyanyáim hirtelen visszatérhetnének egy röpke kiruccanásra közénk, bizony nagyon elámulnának. De azt hiszem, még a �90-ben meghalt nagyanyám is csak kapkodná a fejét a sok csoda láttán. Elképesztõ, mennyit változott az életünk csupán az elmúlt egy-két évtized alatt is.

Emlékszem, tizenhét évvel ezelõtt, amikor a lányom született, még híre-hamva sem volt a mobiltelefonnak, de vezetékes telefon is csupán egy volt a faluban a postai nyilvánoson kívül. Nõvérem a jól menõ vállalkozó szomszédhoz kérezkedett be, hogy felhívhasson a kórházban, megtudni, megvan-e a kis unokahúga. Anyukám és férjem pedig csupán akkor értesültek arról, hogy éjjel egy kislánnyal szaporodott a család, amikor reggel bejöttek hozzám látogatóba. Akkor bizony még el sem hittük volna, hogy újszülöttünknek már olyan természetes lesz a telefon, mint a levegõvétel.

Eltelt tizenhét év, és a faluban szinte minden háznál van telefon. Sõt! Telefonok. A legtöbb családban mindenkinek van saját mobilja. Lányom és kortársai már el sem tudják képzelni, hogy ne tudjanak hazaszólni bárhonnan is. A mi szüleink még két napot vártak arra, hogy megtudják, szerencsésen odaértünk-e a Balatonhoz, vagy a bakuci táborhoz. Mindezt ugyanis jobb híján képeslapon írtuk meg. Mint ahogy levélben osztottuk meg gondolatainkat is, hogy aztán napokig lessük a postás bácsit, hozza-e a választ. Gyermekeink pedig toll helyett a számítógép billentyûzetén pötyögik be mondandójukat, hogy a webkamera segítségével látható barátaikkal percek alatt eszmét cseréljenek, akár többszáz kilométer távolságból is.

Ma már csak emlék a telefon nélküli szabadság, a borítékba zárt lelki párbeszédek, szerelmi vallomások, ami úgy jutott eszembe, hogy a közelmúltban Budapestre indulva észrevettem, nincs nálam a mobilom. Bizony, ijedten rohantam vissza, magamhoz venni a biztonságot nyújtó készüléket, mert már számomra is elképzelhetetlen volt, hogy ne tudjak hazaszólni. Ekkor gondolkodtam el a fentieken. A boszorkányos technika olyan ügyesen elvarázsolt bennünket, úgy belopakodott a mindennapjainkba, hogy észre sem vesszük, mennyire fogságban tart minket. Csak akkor, ha véletlenül otthon hagyjuk a mobilunkat.

Hozzászólások
Beküldte: Lilaköd (2009-01-27 19:08:30)

Igy igaz! Én már a wc-re sem megyek mobil nélkül, és napjában 30 x nézem meg az e-maileket. Borzalmas, de ez van.

Beküldte: Kati (2009-01-27 17:19:36)

A rabjai vagyunk...

Karácsony után én is szembesültem eme érdekes problémával. Ugyanis elhagytam a telefonom... Borzalmas érzés volt rádöbbenni, hogy nem tudom a telefonszámokat, nincsenek meg többé a féltve õrzött üzeneteim... Elveszettnek éreztem magam. Aztán néhány nap múlva megszoktam. Rájöttem, hogy túlságosan függünk tõle (meg a számítógéptõl, az Internettõl...). Pár hét múlva pótoltam egy másik telefonnal a hiányt. De ma már "más viszony" fûz hozzá. Kevésbé fontos szerepe van az életemben.

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!