2024. április 24. Szerda, György.
 
Devizahiteleseket falura? – Csak a munkahely bajos…Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-08-31 16:13:00
Hajdú-Bihar - Az elöregedõ kistelepüléseken szívesen látnák a tisztességes életet élõ devizahiteleseket.

Szívesen látjuk azt a derék panellakót, aki a hitele miatt bajba került, de egyébként dolgos és a vidéki életmóddal azonosulni tud, ugyanakkor a nagyvárosok által kitermelt lumpen réteg kezelése maradjon az õ gondjuk” – összegezte véleményétMódos Imre bihartordai polgármester azon felvetés kapcsán, hogy az állam vásárolhatna a bajba került devizahiteleseknek a kis falvakban üresen álló családi házakat.

Üresen állnak

Bihartordán is vannak üresen álló porták, igaz, ezek zömmel romos épületek, amiket nem igazán érné meg felújítani. Ami ugyanis lakható, az 2-5 millió forint közötti áron elõbb utóbb gazdára talál.

A belvíz sújtotta Bárándon is kevés a lakható üres porta, annál több a lebontásra ítélt épület. Kiss Sándor polgármester arról számolt be, hogy az utóbbi években legalább 30 család költözött be vagy vissza a településre, igaz, õk se nagyon találnak munkát. Fõleg azután, hogy nemrég még két munkahelyteremtõ beruházás gondolatát is dédelgették, de végül (az infrastruktúra hiánya miatt) mindkettõ kútba esett. S velük az a kétszáz munkahely, amit a reménybeli befektetõk hoztak volna létre a faluban. A települési vezetõk egyetértenek abban, hogy jó lenne, ha nem öregednének ki a falvaik, ugyanakkor attól tartanak, hogy munkahely hiányában csak a segélyesek számát növelnék a betelepülõ devizahiteles famíliák.

Fillérekért

Furtán egy-másfél millió forintért már kapható tûrhetõ állapotú parasztház, ráadásul a falu óvodával, iskolával és kiépített infrastruktúrával rendelkezik. Tudhatta ezt az a két városi család is, akik még ki tudtak szállni a hitellel terhelt panelbõl, és a tartozásuk rendezése után megmaradt kevéske pénzükkel kopogtattak valamiféle lakásmegoldásért Krucsó Antal polgármester ajtaján.

Gyarmati SándornéNagyrábé elsõ embere óvatosságra int.

Az ilyen kis falvaknak munkahelyteremtésre esélyük sincs, akkor meg mire fogadnánk a betelepülõ családokat? Olyan famíliák már most is élnek a faluban, amelyeknek minden tagja ellátásra jogosult, márpedig az nem lehet cél, hogy a településen (akár jószándékkal is) a rászorulók számát növeljük” – jelentette ki.

Hasonlóan vélekedik a problémáról Magyarhomorog vezetõje. Barabás Károlyné úgy fogalmazott, hogy bár az elöregedõ kis falvak benépesítése elsõ hallásra jó ötlet, munkahelyek hiányában mégiscsak halott ötlet…

HBN-PA

Kistérségi összefogást!

Gara Péter Bakonszeg polgármestere szimpatizál az ötlettel, hozzátéve, hogy szerinte kistérségi összefogással lehetne eredményesen lépni ebben az ügyben.

 

Berettyóújfalu közelsége a munkahelyek szempontjából szerencsés, üresen álló családi házakat pedig a környezõ kistelepüléseken biztosan találnának a devizahitelesek – mondta.


Devizahiteleseket falura?

Hajdú-Bihar – A hajdú-bihari pogármesterek szimpatizálnak az ötlettel, de azért vannak fenntartásaik.

Megtakarítások: hitelt törleszt a lakosság

Debrecen – A megkérdezettek 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet tud megtakarítani, mint öt éve.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!