2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Felfüggesztették az OTP és az FHB tõzsdei kereskedésétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-09-12 13:25:06
Budapest (MTI) - Felfüggesztették az OTP és az FHB részvényeinek tõzsdei kereskedését hétfõn a nyitás elõtt.

Budapesti Értéktõzsde honlapján közzétett határozat csak annyit közöl: a felfüggesztést a kibocsátók kérték, mivel várhatóan olyan információ válik publikussá hétfõn, amely a bankok részvényeinek kereskedésére jelentõs hatással bírhat.
A piac a devizahitelek rögzített árfolyamon történõ végtörlesztésérõl pénteken napvilágot javaslatról vár részleteket. A kormány vasárnap tárgyalt a Fidesz-KDNP frakció javaslatáról. A parlamenti ülés Orbán Viktor miniszterelnök beszédével kezdõdik hétfõn délután. A kormányfõ az euróválság hatásainak kivédését szolgáló akciótervet jelent be, és várhatóan beszámol a vasárnapi kormányülés döntéseirõl is.
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetõje pénteken jelentette be: a Fidesz-KDNP országgyûlési frakciója azt javasolja a kormánynak, tegye lehetõvé, hogy adevizahitelesek adósságukat rögzített árfolyamon, egy összegben végtörleszthessék. A javaslat szerint a svájci frank alapú hiteleket 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék az adósok, s a bankoknak kellene viselniük a tranzakció teljes költségét.
Elemzõk szerint a lépés hatalmas veszteségeket okozna a bankoknak, emellett a tömeges végtörlesztés devizakereslettel jár, ami jelentõs mértékben gyengítené a forintot.
A bejelentést követõen az amúgy is borús nemzetközi hangulatban az OTPárfolyama a megengedett maximális mértékben, 15 százalékkal zuhant, ekkor 3.560 forintot ért a bankpapír. Végül 10,70 százalékos eséssel, 3.740 forinton zárta a pénteki kereskedést. Az FHB árfolyama 5,4 százalékkal 589 forintra csökkent pénteken.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!