2024. április 24. Szerda, György.
 
Hamuban sült pogácsával kínálták a vendégeketForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-09-26 15:03:43
Idén negyedik alkalommal rendezték meg Bakonszeg mûvelõdési házának udvarán a Kemencés napot, a hagyományápolás, a magyarságõrzés és a magyar termékek vására jegyében.

Az évekkel ezelõtt szabadban felépített kemencék környékén már kora reggel tüsténkedtek az asszonyok, hiszen a kenyéralapú tészták keléséhez idõ kellett! Így aztán mire a hivatalos megnyitóra került sor, már ízelítõt is kaphattak a helyiek és a vendégek a kenyérlángosból, kenyérlepénybõl, hamuban sült pogácsából, egyéb édes vagy sós kelt tésztákból.

Gera Péter polgármester az alkalmi színpadról köszöntötte a megjelenteket, köztük jó néhány polgármestert, akik csapataikat kísérték el Nagyrábéról, Szentpéterszegrõl, Zsákáról, Furtáról, Berettyóújfaluból. A kis falu igazán kitett magáért, mert a kemencés napba szüreti felvonulás, szüreti bál is belefért, a környék amatõr együtteseinek fellépése mellett. Vitányi István, a térség országgyûlési képviselõje ünnepi megnyitójában a hagyományápolást, magyarságõrzést és a magyar termékek népszerûsítését emelte ki. Matkóné Cseh Brigitta református lelkésznõ pedig megáldotta az új kenyeret és új bort. Ezután került sor a Tiszta udvar, rendes ház mozgalom idei nyerteseinek díjazására. 15 portát díjaztak, melyek közül ötöt külön kiemeltek. A több éve, folyamatosan rendben, tisztán tartott ingatlantulajdonosok – Tóth Kálmánné, Sólyom Zoltán, Balogh Sándor, Jenei Gábor és Szûcs Katalin – oklevelet, ajándékcsomagot és a mozgalom tábláját kapták.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!