2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Szüneteltették az OTP-t, ezúttal a szárnyalása miattForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2011-09-27 14:36:47
Az európai adósságválság kezelésére új eszközök jöhetnek létre, vagy a meglévõket bõvíthetik - ezek a hírek nyugtatják az európai bankszektort, aminek köszönhetõen a tõzsdék is szárnyalásba kezdtek. A pesti tõzsde ennek megfelelõen jelentõs többlettel nyitott, a nagyok közül az OTP volt az események nyertese, amelyet tizenegy óra elõtt fel kellett függeszteni öt percre, mert elérte a napon belüli 10 százalékos határt.

Megugrott kedden a Budapesti Értéktõzsde vezetõ indexe, a BUX, amely fél órával a nyitás után már 3,5 százalékos pluszban járt, egy óra után pedig már 4 százalék feletti növekedést mutatott, a hétfõi záráshoz képest.

Az indexet az OTP Bank papírjai húzták, miután szerte Európában javítottak az árfolyamok a bankszektorban. A brit Royal Bank of Scotland 5,5, a francia BNP Paribas 4 százalékos emelkedésben volt nyitás után nem sokkal. Az OTP túlszárnyalta európai társait, fél órával nyitás után már 8,1 százalékos pluszban volt. Tizenegy órakor a BÉT szabályai szerint öt percre fel kellett függeszteni a bank papírjainak kereskedését, mert elérte a napon belüli 10 százalékos elmozdulást. A szabályok szerint egy napon belül 15 százaléknál nagyobb arányban nem változhat egy részvény árfolyama az elõzõ kereskedési nap záróértékéhez képest. Délután egy óra után 12 százalékos növekedésben volt a bankpapír.

Az OTP felfüggesztésére legutóbb szeptember 22-én került sor, akkor azonban a tízszázalékos zuhanás miatt. Akkor a pesszimista nemzetközi légkörben a végtörlesztési törvényjavaslat hírei is gyengítették a bank papírjait. A végtörlesztés miatt korábban, szeptember 12-én az OTP (és az FHB) részvényeivel egyáltalán nem lehetett kereskedni.

Az emelkedés az európai adósságválság új fejleményeinek köszönhetõ. A Financial Times szerint az Európai Központi Bank azt közölte, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) kibõvítésén dolgoznak, vagyis az Unió ütõképesebb lenne az adósságválság fékezésére. A lap internetes kiadásában az is szerepelt, hogy piaci pletykák szerint az európai jegybank hamarosan kamatot csökkenthet.

CNBC amerikai hírcsatorna hétfõn (európai idõ szerint este) úgy értesült, hogy az Európai Unió egy speciális intézményt hozna létre, amely kötvényeket bocsáthatna ki, és vásárolhatna a tagállamok állampapírjaiból, vagyis az EFSF-en túl egy újabb intézmény jönne létre.

Az európai adósság rendezése kulcsfontosságú, mivel rengeteg görög és más veszélyeztetett állam kötvényét vásárolták meg bankok. Az adósságválság kiterjedése így az európai bankszektort is magával ránthatná.

Hétfõn az amerikai tõzsdék jelentõs többlettel zártak: a Dow Jones 2,5, a Nasdaq 1,4, az S&P 500 2,3 százalékkal emelkedett. Ezt az ázsiai piacok is követték: Tokió 2,8, Hongkong 3,5, Sanghaj 0,9 százalékkal bõvült.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!