2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Duna House: csökkenõ ingatlanárakat hozhat a végtörlesztésForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-09-29 13:46:28
Budapest, 2011. szeptember 29., csütörtök (MTI) – A következõ öt hónapban átlagosan 5-10 százalékos áresést prognosztizál Duna House: az ingatlanpiacon a következõ hónapokban egymásra találhat az eladói és a vevõi szándék, hiszen a végtörlesztésbõl adódó mintegy 25 százalékos árfolyamnyereség olyan teret biztosít az eladóknak az árkialakítás folyamán, ami az árérzékeny vevõi oldalnak is kedvez.

Az ingatlanközvetítõ társaság által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint azok az adósok, akik a rendelkezésre álló idõ alatt szeretnék végtörlesztenidevizaadósságukat, vagyis december 30-ig bejelentik a szándékot a banknál, majd ezt követõen 60 napon belül rendezik a hitelüket – például a lakás eladásából -, minden bizonnyal igyekeznek majd úgy kialakítani az árat, hogy hamar vevõre találjanak.

A határidõ közeledtével az eladók is nagyobb kompromisszumokra lesznek hajlandóak, így feltehetõleg február végéhez közeledve erõsödik majd azingatlanárak csökkenése.

A 2012 márciust követõ idõszak ingatlanárai már nehezebben prognosztizálhatók, de a Duna House várakozása szerint ekkortól stabilizálódhatnak az árak. Sokan lesznek ugyanis, akik valamilyen forrásból – családi, baráti kölcsönbõl, esetleg áthidaló forinthitelbõl – megoldják a végtörlesztést és jövõre adják majd el a lakásaikat, hogy abból rendezzék a tartozásukat. Õk már nem lesznek szoros idõkorláthoz kötve, így az árak tekintetében is türelmesebbek lehetnek.

A Duna House szerint a keresleti oldalt élénkítheti, hogy a végtörlesztés sok tulajdonost megszabadít a devizahitellel terhelt lakáshoz kötöttségtõl, és ha a kormány által beígért támogatott forinthitel is megérkezik, akkor bizonyára vevõi oldal is tovább élénkülhet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!