2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Több mint kétezer gyógyszer ára változik szombatonForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-09-30 14:11:03
Budapest, 2011. szeptember 30., péntek (MTI) – Szombattól 534 gyógyszerért kevesebbet, 1686 készítményért viszont többet kell fizetni a patikákban – közölte Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) Ártámogatási Fõosztályának a vezetõje az MTI-vel.

“Csak olyan gyógyszerek ára emelkedhet, ahol minden esetben van rendelkezésre álló olcsóbb alternatíva” – szögezte le Bidló Judit, megjegyezve: nagyon fontos, hogy a betegek egyeztessenek az orvosukkal arról, hogy a gyógyszereiket érintõen milyen változás várható.

Bidló Judit elmondta: az OEP-nek elég szûkösek a forrásai, a céljuk az, hogy forrásokat szabadítsanak fel, hogy minél több betegnek tudjanak minél korszerûbb terápiát biztosítani, ezért az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek esetében árversenyt hirdettek meg.

Alig néhány gyógyszer került ki a támogatotti körbõl, 4500 termék lesz közgyógyellátás keretében hozzáférhetõ. Minden hatóanyagból lehet majd közgyógyellátás jogcímén terméket rendelni, de az adott hatóanyagból csak a legkedvezõbb árúakat – hangsúlyozta a fõosztályvezetõ.

A koleszterinszint-csökkentõk közül például a legkorszerûbbnek számító hatóanyagú valamennyi készítményért kevesebbet kell fizetni a jövõben. Jelentõs áremelkedés a szakorvos által felírt, speciális, nem rendszeresen szedett gyógyszerek, például az onkológiai, illetve egyes pszichiátriai készítmények esetében várható.

A rendszeresen szedett gyógyszereknél – például a vérnyomáscsökkentõknél, a fájdalomcsillapítóknál vagy a fekély elleni készítményeknél – az áremelkedés mértéke néhány száz forint lehet, de ezeknél is minden esetben lesz olcsóbb, azonos hatóanyagú alternatíva.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!