2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Zászló a szentjobbi huszároknakForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-03 18:03:13
Szentjobb – A kilencedik Regionális Simonyi Napok keretében zászlóátadási ünnepségre került sor a partiumi település római katolikus templomában október elsõ vasárnapján.

A Pro Patria Alapítvány és a Szentjobbi Huszár Hagyományõrzõ Egyesület szervezésében megrendezett ünnepség szentmisével kezdõdött, melyet Tempfli József nyugalmazott római katolikus megyéspüspök, szentjobbi apát celebrált. A püspök arra hívta fel az ünneplõk figyelmét, hogy életükben a legfontosabb a hitbéli kötelesség teljesítése.

A Pro Patria Alapítvány Simonyi Óbester Regionális Szervezetének elnöke, Emõdy Dániel, a Szentjobbi Huszár Hagyományõrzõ Egyesület elnökének, Zatykó Istvánnak – aki a település polgármestere is – egy gyönyörûen hímzett zászlót adományozott. A zászlóra elsõnek Pálfi Anikó, Berettyóújfalu alpolgármestere, mint zászlóanya, szalagot kötött. Õt követte Dunai Péter, hazánk kolozsvári konzulja, Jantyik Zsolt, megyei közgyûlési tag, Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezetõje, Adorján Csaba és Szoboszlai Endre, a debreceni huszárbandérium képviseletében, valamint Rogovich Lajos, a Pro Patria Alapítvány alelnöke.

Az ünnepség a Simonyi Óbester emléktáblánál folytatódott, ahol Meleg Vilmos Magyarnak lenni címû verses összeállítását adta elõ, majd Dunai Péter konzul a huszárság történetét ismertette, illetve méltatta a legvitézebb huszár, Simonyi József bátor, vakmerõ életútját, melyrõl néphagyományok sora szól. „Simonyi Óbester életútja segít magyarságidentitásunk megõrzésében, hitet ad arra, hogy nemcsak múltunk van, hanem jövõnk is lesz.

Nagy Csaba tárogató mûvész játéka alatt koszorút helyezett el többek között Jantyik Zsolt és Pálfi Anikó, valamint a helyi, bihardiószegi, szovátai, debreceni huszárok képviselete.

Az ünnepség zárásaként a közremûködõknek Emõdy Dániel oklevelet, emlékplakettet nyújtott át.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!