2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Óriási az igény a szociális tûzifáraForrás: eszaon
Utolsó módosítás: 2009-02-02 10:40:55
Hatezer köbméter tûzifát ad a rászorulóknak Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében a Nyírségi Erdészeti Zrt.

Az elmúlt hétvégén újabb két idõs ember halt meg kihûlés következtében Szabolcsban, ezzel 16-ra emelkedett az idei tél áldozatainak száma a megyében. A NYÍRERDÕ Nyírségi Erdészeti Zrt. szociális tûzifa biztosításával kíván hozzájárulni ahhoz, hogy ne következzen be újabb fagyhalál a térségben. Társaságunk – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. jóváhagyásával – 6000 köbméter tüzelõt különít el erre a célra, a fûtõanyaghoz a piaci ár feléért juthatnak hozzá a rászorulók – mondta Kaknics Lajos, vezérigazgató. Hozzátette: ez töredéke a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar állami tulajdonú erdeit kezelõ NYÍRERDÕ évi 110-120 ezer köbméteres tûzifatermelésének. 

Az erdõgazdaság saját eszközeivel mindig próbált a térség szociális gondjain enyhíteni. A közmunkaprogramokban részt vevõk tûzifajuttatást is kapnak, és a mostani kezdeményezés sem elõzmény nélküli. A társaság már évek óta juttat kisebb mennyiségû szociális tüzelõt a nehéz helyzetben levõknek. Nyírbátor, Tiszadob, Tiszalök – csak három azon települések közül, amelyekkel hosszú ideje kapcsolatban áll a cég. December közepe óta Tiszadobon közel 250 köbméter szociális tûzifa kelt el, Tiszalökön pedig 60 köbméter talált gazdára. A községekben két köbméterben maximálták családonként a kedvezményesen megvásárolható mennyiséget, ez – takarékos felhasználással – legalább egy hónapig elegendõ a fûtéshez.

Az elmúlt idõszakban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar szûkös anyagi lehetõségekkel bíró önkormányzatai egymás után kértek segítséget a NYÍRERDÕ-tõl. Az elõzetes becsléseink szerint a két megyében nem kevesebb, mint hatvan településen szeretnének kapni a kedvezményes árú tüzelõbõl. Úgy döntöttünk, hogy a kisebb települések számára 100, a nagyobbaknak pedig 300 köbméter szociális tûzifát biztosítunk. Így olyanok számára is elérhetõvé válik a tüzelõ, akik egyébként nehezen tudnák azt megfizetni – fogalmazott Kaknics Lajos. Az akció alkalmas lehet a nemzeti erdõvagyon károsításának megakadályozására mind az állami-, mind a magánerdõk esetében. Emellett pedig így talán elejét lehet venni a természetvédelmi területeken történõ károkozásoknak is.

Kisebb falvak és nagyobb városok egyaránt érdeklõdnek: Fehérgyarmat környékérõl például több mint egytucat település jelentkezett. A tüzelõ anyagi ellentételezésérõl, elszállításáról és a rászoruló lakosság körében történõ szétosztásáról – a falvak és városok szociális bizottságainak javaslatai alapján – az önkormányzatok gondoskodnak, a kisebbségi önkormányzatokkal együttmûködve. A települések polgármesterei a felelõsek azért, hogy a szociális tûzifa ne kerüljön kereskedelmi forgalomba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!