2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Vasárnaptól standolás az Észak-Alföldön isForrás: eszaon
Utolsó módosítás: 2009-02-02 10:44:38
A készletforgalmi nyilvántartást kizárólag a röviditalokra kell vezetni!

Február 1-jétõl hatályba lép a vendéglátóipari üzletek részére készletforgalmi nyilvántartás-vezetési kötelezettséget elrendelõ jogszabály. Ezzel összefüggésben fontos hangsúlyozni, hogy a készletforgalmi nyilvántartást kizárólag a röviditalokra kell vezetni, valamint csak négy adatot (nyitókészlet, beszerzett, értékesített mennyiség, zárókészlet) és azt is összesítve kell rögzíteni naponta.

A Vám- és Pénzügyõrség bevezetett egy formanyomtatványt, amely valamennyi vám- és pénzügyõri hivatalban, illetve regionális ellenõrzési központban beszerezhetõ, de használhatók különféle (akár a vendéglátósok által eddig alkalmazott) számítógépes programok, amennyiben azt a vám- és pénzügyõri hivatal útján a regionális ellenõrzési központnál engedélyezés céljából bejelentik. A bejelentésben meg kell adni a program beazonosíthatóságát biztosító adatokat, továbbá egy nyilatkozatot, hogy a program megfelel a jogszabályi elõírásoknak. A program az engedélyezési folyamat ideje alatt is használható, egészen az engedélyezést jóváhagyó, vagy az azt elutasító határozat meghozataláig.

A készleten lévõ termékek mennyisége több módon is megállapítható. Az italokat nem kell mérõedényekbe áttölteni, mivel a készlet a beszerzett és az értékesített mennyiség ismeretében megállapítható egyszerû számításos eljárással, továbbá az üzletekben alkalmaznak az üvegek formájához igazodó standmércét is, továbbá a jogszabály megengedi a számított és a tényleges mennyiség közötti +/- 5%-os eltérést.

További információk a Vám- és Pénzügyõrség honlapján a http://vam.gov.hu címen találhatók a „Szakterületek/Jövedéki szakterület/Jövedéki hírlevelek/2009” menüponton belül a 1/2009. számú Jövedéki Hírlevélben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!