2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Chipsadót vetnek ki a kávéra isForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-07 14:50:28
z ízesített sörökre, a kávéra és az alkoholos üdítõkre is kiterjesztené a kormány a népegészségügyi termékdíjat - írja a hvg.hu a birtokába került tervezet alapján. Az üdítõitalok, energiaitalok, elõrecsomagolt cukrozott sütemények, a sós snack és az ételízesítõ után szeptember 1-tõlvezették be a chipsadót. Alig telt el egy hónap, már el is készült a módosítás.

A tervezet szerint kilónként 250 forintot kellene fizetni a kávé után. A ma 450 forintos negyed kilós kávé így több mint 500 forintba kerülne. Az indoklás szerint a kávéra azért kell kivetni a termékdíjat, mert koffeintartalma miatt túlzott fogyasztása egészségkockázatot jelent.

Az ízesített sörök után literenként 35, az alkoholos frissítõk után literenként 100 forint adót kellene a gyártóknak fizetni. Az indoklás szerint a narancsos, citromos, grépfruitos, almás sörök, illetve az üdítõk és a röviditalt tartalmazó italok egyrészt cukrot tartalmaznak, másrészt a fiatalok is szívesen fogyasztják, így tulajdonképp segít az alkoholra való rászokásban.

Míg eddig a chipsadótól évente 20 milliárdos bevételt vártak, a jövõ évi költségvetés tervezetében ez az összeg már 30 milliárd. A többlet egyrészt a megadóztatott termékek bõvülésébõl, másrészt az eddigi adók jelentõs megemelésébõl jönne össze.

A tervek szerint a sütemények, a chipsek, a snackek és ételízesítõk adója kilónként 50 forinttal emelkedik. Az üdítõitalokra kivetett adó mértékének emelése még vita tárgyát képezheti, a hvg.hu birtokába került elõterjesztésben ugyanis kipontozták ezt a részt.

A változtatásokat már jövõ héten tárgyalhatja a kormány. Az érintett cégek és szervezetek képviselõivel most sem egyeztettek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!