2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Érettségi és továbbtanulásForrás: eszaon
Utolsó módosítás: 2009-02-02 10:58:19
Az érettségi vizsgákra és a felsõfokú oktatási intézménybe való jelentkezés határideje egyaránt február 16-a, a felvételi papírok beküldése nem pótolja az érettségire való jelentkezést.

A felvételi eljárástól függetlenül, külön, de ugyanúgy február 16-ig kell jelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra, mint a felsõoktatási intézményekbe – erre hívta fel a figyelmet honlapján az Országos Felsõoktatási Információs Központ.
A május-júniusi érettségi vizsgaidõszakra a jelentkezés határideje 2009. február 15., de mivel ez munkaszüneti napra esik, a következõ munkanapig, február 16-ig elfogadják a jelentkezéseket. Ez a dátum megegyezik a felsõoktatási felvételi jelentkezés határidejével, de fontos tudni, hogy a két jelentkezés nem "váltja ki" vagy "helyettesíti" egymást; mind az érettségire, mind a felsõoktatási intézményekbe külön jelentkezési lapot kell kitölteni. Az érettségi vizsgára a tanulónak abban a középiskolában kell jelentkezni, amellyel tanulói jogviszonyban áll. A nappali munkarend szerinti tanulói jogviszony keretében letett érettségi vizsga elsõ alkalommal – középszinten és emelt szinten egyaránt – ingyenes.

A tanulói jogviszonyban nem álló személyek egy általuk kiválasztott középiskolában vagy az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságán jelentkezhetnek érettségi vizsgára. A középiskola a jelentkezést elutasíthatja, míg az Oktatási Hivatal köteles a vizsgát megszervezni. A tanulói jogviszonyban nem álló személyek esetében az érettségi vizsga díja az egy részbõl álló vizsgatárgyak esetében 8, a több részbõl álló vizsgatárgyak esetében 12 ezer, míg az idegen nyelv, a testnevelés, az informatika és az informatikai alapismeretek vizsgatárgy esetében 20 ezer forint.

Fontos tudni, hogy mindenki csak egy helyen jelentkezhet érettségi vizsgára, és ott kell leadnia az emelt szintû és a középszintû érettségi vizsga jelentkezéseit egyaránt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!