2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Orbán: Visszatér a szocpol, de csak az kaphat, aki dolgozikForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-12 13:10:10
A kormány otthomteremtési programjára összesen 6,5 milliárd jut és kevesebb mint tízezer családnak jelenthet segítséget.

Új otthonteremtési programot hirdet a kormány - mondta szerdai, Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök. Matolcsy György a 2012-es költségvetés bemutatásakor már jelezte, hogy visszatér a támogatási rendszer

A kormányfõ közölte, a program egyik új eleme, hogy ismét bevezetik a szocpolt, vagyis az új és használt lakás vásárlásához és lakásépítéshez vissza nem térítendõ támogatást fog nyújtani az állam. Orbán úgy fogalmazott, hogy csak az kaphat támogatást, aki dolgozik. Egy család esetében ezt azt jelenti, hogy az egyik családtagnak legalább hathónapos munkaviszonyt kell igazolnia. A másik új feltétel, hogy az igénylõnek nem lehet köztartozása.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a feltéteket ismertetve elmondta, két gyerek után 0,8-1,3, három gyreknél 1,2-2, három gyerek esetében pedig 1,6-2,5 millió forint lehet a vissza nem térítendõ támogatás, amelynek mértéke függ majd az adott lakás energetikai besorolásától is. A miniszter közölte, hogy az igényléseket már idén be lehet nyújtani, de a kifizetésekre csak jövõre kerül sor. A kormány becslései szerint jövõre négyezer csalás veheti igénybe a szocpolt, erre 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben.

A program második eleme hitelekhez nyújtott, az állampapír-piaci hozamoktól függõ kamattámogatás, Matolcsy szerint ezzel harmadával csökkenthetõek a piaci kamatok. A miniszter közölte, 1,3 milliárd forintot fordítanak majd erre a célre, ami 3-5 ezer családnak jelenthet segítséget. Matolcsy azt is elmondta, hogy a kamattámogatott hitel a devizahitelek kiváltására is felhasználható lesz.

Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy a kormány készít-e újabb mentõcsomagot a devizahiteleseknek, azt felelte, egyelõre a beérkezõ információkat dolgozzák fel és ennek tükrében gondolkodnak további segítségen. A miniszterelnök közölte, minden segítséget megad a devizahiteleseknek, hogy átváltsák a hitelüket forinthitelre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!