2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Otthonteremtési program – A bérlakáspiac fejlesztését szolgáló intézkedéseket hozott a kormányForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-13 08:45:20
Budapest, 2011. október 12., szerda (MTI) – A kormány szerdán az otthonteremtési program elindításához szükséges intézkedések között döntött a bérlakáspiac fejlesztését és a lakáspiac biztonságának megteremtését szolgáló intézkedésekrõl is – derül ki a Magyar Közlönyben szerdán közzétett határozatból.

Ugyancsak határozott a kabinet más, többek között az épületenergetikai felújítások és a hazai iparfejlesztés támogatásának minél szorosabb összekapcsolására irányuló intézkedésekrõl, a munkahelyteremtés és fenntarthatóság érdekében.

bérlakáspiac fejlesztése érdekében 2012. január 1-jétõl a kedvezményes béren kívüli juttatások közé kerülhet a munkavállalók lakhatását biztosító lakások bérleti díjához nyújtott munkáltatói hozzájárulás, valamint levonható lehet a lakások bérbeadását terhelõ jövedelembõl az ugyanazon magánszemély által fizetett bérleti díj – az erre vonatkozó javaslatot november 30-ig kell elkészítenie a nemzetgazdasági miniszternek.

A nemzetgazdasági miniszternek javaslatot kel készítenie arra vonatkozóan is, hogy a vállalkozások 2012. január 1-jétõl gyorsított amortizációval számolhassák el a munkavállalóik számára épített bérlakásokat.

Ugyancsak november végéig kell elõterjesztést készítenie annak érdekében, hogy a jelzálog fedezete mellett nyújtott lakáscélú forinthitelek igénybevételéhez szükséges minimális önerõ 20 százalékra mérséklõdhessen, valamint, hogy a bankadó alapja csökkenthetõ legyen a magánszemélyeknek nyújtott lakáscélú kölcsönök összegével, illetve pénzügyi lízingszerzõdésekbõl eredõ követelésekkel.

A kormányrendelet tartalmazza azt a szerdán már ismertetett intézkedést is, amely szerint a lakáshoz jutás elõsegítése és a korszerû, jó minõségû, energiatakarékos lakásépítések élénkítése érdekében a meglévõ vagy vállalt gyermekek száma, az új lakás nagysága és energetikai minõsítési osztálya által meghatározott összegû, vissza nem térítendõ lakáscélú állami támogatást vezetnek be.

A kormány felkérte a nemzetgazdasági minisztert és a belügyminisztert arra, hogy a lakáspiac biztonsága érdekében vizsgálják meg egy olyan szabályozás megalkotásának lehetõségét, amely kiterjed az új lakást vásárlók védelmét biztosító garanciák kialakítására, a projektcégek tevékenységének szabályozására annak érdekében, hogy a lakást vásárló vagy építtetõ magánszemélyek és az ingatlanfejlesztõ vállalkozások érdekeinek védelme a szavatossági feltételek szempontjából egyensúlyba kerüljön, a nemzetgazdasági minisztert pedig arra, hogy készítsen javaslatot az üzletszerûen végzett, életjáradék nyújtására irányuló szolgáltatás alapvetõ szabályainak meghatározására. Mindkét javaslat elkészítésének határideje 2012. március 31.

Javaslatot kell készíteni az épületenergetikai felújítások és a hazai iparfejlesztés támogatásának minél szorosabb összekapcsolására is a hazai munkahelyteremtés és a fenntarthatóság érdekében, ennek felelõse a nemzeti fejlesztési valamint a nemzetgazdasági miniszter, határideje pedig december 31-e.

A kormány felkérte továbbá a nemzetgazdasági minisztert arra is, hogy dolgozzon ki javaslatot a két népszámlálás idõpontja közötti nagymintás lakásfelmérés magánforrások bevonásával történõ finanszírozási lehetõségérõl; a vizsgálatot a magánforrások rendelkezésre állása esetén – a 2011-es népszámlálás szerinti minta alapján – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) teljesíti 2012. november 15-ig – derül ki a határozatból.

Jövõ március végéig javaslatot kell kidolgozni a fürdõvárosok ingatlanpiaca tõkevonzó képességének erõsítése érdekében, jövõ szeptember végéig pedig a Fõvárosi Önkormányzat bevonásával meg kell vizsgálni nagyobb léptékû fõvárosi városrehabilitációs program elindításának lehetõségét. Az elõbbi felelõse a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési miniszter, az utóbbi elkészüléséért rajtuk kívül felelõs a belügyminiszter is.

A kormányhatározat a közzétételét követõ napon lép hatályba.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!