2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
MGYOSZ: sok vállalat nem tudja kigazdálkodni a bér- és minimálbér emeléstForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-14 11:24:24
Budapest, 2011. október 13., csütörtök (MTI) – A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint a “drasztikus” minimálbér- és garantált bérminimum-emelés kigazdálkodhatatlan a vállalatok jelentõs hányadának, és az 5 százalékos béremelési elvárás is “indokolatlan és teljesíthetetlen” a legtöbb vállalkozásnál, többszöröse a termelékenység növekedési ütemének.

Mindez az MGYOSZ csütörtöki, MTI-hez is eljuttatott állásfoglalásában olvasható, amelyben a kormány eddig ismertté vált gazdaságpolitikai terveit értékeli.

munkaadói szervezet szerint bár üdvözlendõ, hogy az elõzetesen napvilágot látott tervek alapján a kormány megosztaná a béremelés többletráfordításait a vállalkozásokkal, ez önmagában azonban nem elégséges a növekvõ bérköltségek versenyképességben és foglalkoztatásban okozott kedvezõtlen hatásainak ellensúlyozására.

Az MGYOSZ úgy véli, hogy a minimálbér- és garantált bérminimum-emelés a kis- és középvállalatok és számos szolgáltató cég esetében a szürkülés irányába hathat. Leginkább a belföldi szolgáltató és feldolgozó munkahelyek megszûnését vonhatja maga után, és munkára váró százezreket távolít a lehetõségektõl – hangsúlyozzák a közleményben.

Van, ahol tovább rontja a helyzetet

Az 5 százalékos bérajánlással kapcsolatban megjegyzik: a hiányszakmákban a piac ilyen, vagy ennél magasabb emelést is kikényszeríthet, míg azokban a gazdasági szegmensekben, ahol a munkanélküliség már ma is magas, tovább rontja a helyzetet.

A szövetség hangsúlyozza, egyetért a kormány által megfogalmazott fõ célokkal, vagyis azzal, hogy csökkenteni kell az állam eladósodottságát, valamint azzal is, hogy meg kell õrizni a munkahelyeket, és újakat létrehozni. Az MGYOSZ egyetért azzal is, hogy számos jogszabály és az intézményi rendszer lényeges részeinek alapvetõ átalakítása indokolt.

“A gazdaság szereplõi szempontjából a kormányzati döntések volatilitása, az elõzetes egyeztetések hiánya, a szakértõi vélemények gyakori mellõzése azonban bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot és számos esetben a kitûzött céloktól eltérõ eredményt, hibás jogszabályalkotást eredményezhet” – fejti ki az MGYOSZ a közleményben.

A banki különadó, valamint a devizahitelek elõtörlesztése hatványozottan érinti a vállalati szférát, hiszen a szûkülõ banki források miatt romlanak a vállalatok hitelhez jutási lehetõségei, és jelentõsen nõnek a hitelkamatok.

A kis- és középvállalkozások számára kezelhetetlen, de a nagyok számára is jelentõs probléma a volatilis árfolyam. “A hiteles és kiszámítható gazdaságpolitika, és az óvatos kormányzati kommunikáció segíthet a hektikus devizaárfolyam-mozgások tompításában” – vélekedik a szervezet.

A beruházási aktivitás növelése és elõsegítése érdekében az uniós pénzügyi alapok forrásainak a jelenleginél egyszerûbb és gyorsabb felhasználására irányuló intézkedések az MGYOSZ álláspontja szerint nem halaszthatók tovább. Ez olyan jelentõs kormányzati gazdaságélénkítõ eszköz lehet, amely részben ellensúlyozhatja a vállalati finanszírozási feltételek romlását – fûzik hozzá.

A munkára rakódó terhek – a kormány eredeti programjával ellentétben -, ha minimálisan is, de nõnek, pedig az ilyen jellegû terhelés már ma is magas – hívja fel a figyelmet a szövetség.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!