2018. március 24. Szombat, Gábor.
 
Megszűnik januártól a korhatár előtti nyugdíj Réthelyi javaslata szerintForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-16 19:14:40
A nemzeti erőforrás miniszter törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek értelmében megszűnik januártól a korhatár előtti öregségi nyugdíj. A javaslat szerint a már megállapított ellátásokat más jogcímen, de folyósítani fogják.

Törvényjavaslatot nyújtott be pénteken a parlamentnek Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról, valamint a szolgálati járandóságról. A törvényjavaslat általános indoklása szerint megszűnnek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak 2012. január 1-jétől.

A törvényjavaslat szerint ebbe a kategóriába tartozik: az előrehozott öregségi nyugdíj, a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj, a bányásznyugdíj, a művésznyugdíj, a polgármesterek korhatár előtti öregségi nyugdíja, az országgyűlési és európai parlamenti képviselők korhatár előtti öregségi nyugdíja, a korengedményes nyugdíj, valamint a fegyveres szervek és a Magyar Honvédség hivatásos állományának szolgálati nyugdíja.

A már megállapított ellátásokat korhatár előtti ellátásként, föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén átmeneti bányászjáradékként, illetve fegyveresek esetében szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani, és a jövő évtől ugyanilyen ellátást kell megállapítani azoknak is, akik az ellátásra a jogot már megszerezték - derül ki a javaslatból. A javaslat teljes szövegét ittolvashatja el.

A föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén a bányásznyugdíj helyébe lépő átmeneti bányászjáradékra a továbbiakban is lehet jogot szerezni. A törvényjavaslat a nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezményét nem érinti, azt továbbra is öregségi nyugdíjként kell folyósítani.

Az indoklás szerint az átalakítás célja, hogy a jövőben a nyugdíjkiadások ne haladják meg a nyugdíjjárulékból származó bevételeket, valamint hogy minden olyan kifizetés, amely a központi költségvetésből történik, kiadásként is ott jelenjen meg. A törvényjavaslat ennek érdekében biztosítja a korábban már megállapított ellátások további, más jogcímen történő folyósítását, a jogszerzések lezárását és a szerzett jogok érvényesítésének lehetőségét is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!