2024. április 24. Szerda, György.
 
Megszûnik januártól a korhatár elõtti nyugdíj Réthelyi javaslata szerintForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-16 19:14:40
A nemzeti erõforrás miniszter törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek értelmében megszûnik januártól a korhatár elõtti öregségi nyugdíj. A javaslat szerint a már megállapított ellátásokat más jogcímen, de folyósítani fogják.

Törvényjavaslatot nyújtott be pénteken a parlamentnek Réthelyi Miklós nemzeti erõforrás miniszter a korhatár elõtti öregségi nyugdíjak megszüntetésérõl, a korhatár elõtti ellátásról, valamint a szolgálati járandóságról. A törvényjavaslat általános indoklása szerint megszûnnek a korhatár elõtti öregségi nyugdíjak 2012. január 1-jétõl.

A törvényjavaslat szerint ebbe a kategóriába tartozik: az elõrehozott öregségi nyugdíj, a csökkentett összegû elõrehozott öregségi nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj, a bányásznyugdíj, a mûvésznyugdíj, a polgármesterek korhatár elõtti öregségi nyugdíja, az országgyûlési és európai parlamenti képviselõk korhatár elõtti öregségi nyugdíja, a korengedményes nyugdíj, valamint a fegyveres szervek és a Magyar Honvédség hivatásos állományának szolgálati nyugdíja.

A már megállapított ellátásokat korhatár elõtti ellátásként, föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén átmeneti bányászjáradékként, illetve fegyveresek esetében szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani, és a jövõ évtõl ugyanilyen ellátást kell megállapítani azoknak is, akik az ellátásra a jogot már megszerezték - derül ki a javaslatból. A javaslat teljes szövegét ittolvashatja el.

A föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén a bányásznyugdíj helyébe lépõ átmeneti bányászjáradékra a továbbiakban is lehet jogot szerezni. A törvényjavaslat a nõk 40 év jogosultsági idõvel igénybe vehetõ nyugdíjkedvezményét nem érinti, azt továbbra is öregségi nyugdíjként kell folyósítani.

Az indoklás szerint az átalakítás célja, hogy a jövõben a nyugdíjkiadások ne haladják meg a nyugdíjjárulékból származó bevételeket, valamint hogy minden olyan kifizetés, amely a központi költségvetésbõl történik, kiadásként is ott jelenjen meg. A törvényjavaslat ennek érdekében biztosítja a korábban már megállapított ellátások további, más jogcímen történõ folyósítását, a jogszerzések lezárását és a szerzett jogok érvényesítésének lehetõségét is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!