2024. április 19. Péntek, Emma.
 
OGY – Az utcán élõk megbüntetésérõl tárgyal, az uzsorázás szigorúbb szankcionálásáról dönt ma a HázForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-17 11:02:13
Budapest, 2011. október 17., hétfõ (MTI) – Az uzsora-bûncselekmény szigorúbb szankcionálásáról dönthet mai ülésén az Országgyûlés. A képviselõk emellett megkezdik annak a fideszes javaslatnak a tárgyalását, amely elzárással vagy 150 ezer forintig terjedõ pénzbírsággal sújtaná azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg azért, mert közterületen laknak.

Ma szavaz a Ház a büntetõ törvénykönyv (Btk.) módosításáról. A kormány azt kezdeményezte, hogy az uzsora-bûncselekmény tényállási elemei közül vegyék ki az üzletszerûséget, és az legyen minõsítõ körülmény. Így akár már az egyszeri uzsorázást is három évig terjedõ szabadságvesztéssel büntethetik a jövõben. Ugyanakkor a tervezett változás alapján korlátlanul enyhíthetné a bíróság azoknak a büntetését, akik még azelõtt jelentik az uzsora-bûncselekmény elkövetését, hogy az a hatóság tudomására jutott volna.

Döntenek ma a képviselõk a Gazdasági Versenyhivatal elmúlt évi beszámolójának elfogadásáról, és arról, hogy az 1566-os ostromra emlékezve a leghõsiesebb város címét adományozzák Szigetvárnak, továbbá megválasztják az innovációs és fejlesztési eseti bizottság elnökét.

A napirend elõtti felszólalások, az interpellációs idõszak és a határozathozatalok után az Országgyûlés megtárgyalja az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), valamint jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavalyi zárszámadását, majd Kósa Lajos (Fidesz) azon indítványát, amely megszüntetné azt a szabályt, hogy az oktató-nevelõ munkát végzõ vezetõ beosztású közalkalmazottak két jogcímen – a beosztásuk és a munkakörük után is – kaphatnak pótszabadságot.

A Ház ezután általános vitát folytat a szabálysértési törvény módosításáról. Fideszes politikusok – köztük több fõvárosi önkormányzati vezetõ, így Rogán Antal belvárosi, Papcsák Ferenc zuglói és Wintermantel Zsolt újpesti polgármester, valamint a VIII. kerületet vezetõ, idõközben a kormánypárti frakció hajléktalanügyi referensévé kinevezett Kocsis Máté – azt javasolják, hogy minõsüljön szabálysértésnek a “közterületen életvitelszerû lakhatás tilalmának ismételt megszegése”. Magyarán hogy elzárással vagy 150 ezer forintig terjedõ pénzbírsággal sújthassák azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor vonnak felelõsségre azért, mert az utcán laknak. A kormánypárti politikusok indoklásukban azzal érvelnek az elzárás lehetõsége mellett, hogy a hajléktalanok esetében a pénzbüntetés nehezen végrehajtható és kevés a visszatartó ereje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!