2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Malmot a jövõnek építünk BerettyóújfalubanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-10-21 12:43:23
Berettyóújfalu - A Hajdúgabona Zrt. csaknem egymilliárd forintból korszerûsítette a berettyóújfalui õrlõüzemét.

“Egy emberöltõ alatt csak egyszer adatik meg, hogy valaki új malmot építsen. Olyan ez, mint a diófa-ültetés; már a jövõnek, a gyerekeinknek épül. Egy ilyen malom kihordási ideje 25-30 év. Az elsõ harmadában elég a beruházás terheit kitermelni, az igazi hasznot hozó évek csak ezután következnek – mondta Lakatos Zoltán, aHajdúgabona Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön, a felújított berettyóújfalui malom ünnepélyes avatásán. Mivel a megújult létesítmény már tavaly nyár óta termel, maga a termék bizonyítja, hogy a lengyel kivitelezõk jó munkát végeztek.

Nem adták fel

Amikor megszületett a stratégiai döntés arról, hogy a cég a jövõben két erõs malommal rendelkezzen, a tulajdonosok a hajdúnánási és a berettyóújfaluiegységek modernizálása mellett döntöttek. 2006-ban adták át a felújított hajdúnánási malmot, melynek õrlési kapacitása napi 250 tonna. Az újfaluit pedig azért választották, mert közel van a román határhoz, és termelésének nyolcvan százaléka romániai exportra megy. “Közel egymilliárdos beruházásról van szó, amibõl 400 millió forint az uniós támogatás. Persze, azért nem ment az olyan simán, hiszen közbejött a válság. 2008-ban több mint 100 ezer tonna búza volt a raktárainkban, azaz 40 millió svájci frank hitellel (154 forintos árfolyamon) fordultunk bele a forint-leértékelésbe. Az 1,7 milliárd forintos veszteségre majdnem ráment a vállalat…” – utalt a nem is olyan régmúlt küzdelmeire a cégvezetõ, hozzátéve, hogy a malomépítéssel kapcsolatos elhatározásuk szilárd maradt. A rekonstrukciót követõen a malom napi õrlési kapacitása 140 tonnára nõtt, az üzem 44 embernek ad megélhetést. A beépített technológia fejlettségére jellemzõ, hogy hét végén elég két ember a malom mûködtetéséhez. Tavaly nyár óta 45 ezer tonna búzát õröltek meg a berettyóújfalui malomban azok a régi dolgozók, akik kitanulták a modern gépek számítógépes irányítását.

Feldmann Zsolt, a vidékfejlesztési tárca helyettes államtitkára arról beszélt, hogy egy ilyen kiváló adottságokkal rendelkezõ országban szinte kötelezõ kitûnõ gabonát termelni és abból minõségi lisztet õrölni, ez azonban nem megy korszerû technológiai háttér nélkül. Mint fogalmazott, a berettyóújfalui malom példája az az út, amin a hazai feldolgozóipar szereplõinek érdemes járni. Muraközi István berettyóújfalui polgármester megköszönte a vállalat vezetõinek, hogy felújították a város negyedik legöregebb épületét, ami ma 44 embernek ad munkát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!