2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Leader Program BiharbanForrás: eszaon
Utolsó módosítás: 2009-02-03 12:01:10
A Bihar-Sárrét Összefogás akciócsoport számára - 2013-ig - több, mint 3 milliárd forint áll rendelkezésre.

A Leader Program az Európai Unió egyik programja, amely az alulról való építkezést támogatja, mégpedig úgy, hogy a pályázatokról helyben, az érintett települések képviselõi döntenek.

A Leader elsõ fázisában - meghatározott szabályok szerint - az önkormányzatok, a civilek és a vállalkozók létre hoztak egy vidékfejlesztési közösséget, majd a szervezet elkészítette helyi fejlesztési-stratégiáját, ezt követõen pedig elbírálásra került a Leader cím megszerzése. Ezt a címet régiónkban a Bihar-Sárrét Összefogás akciócsoport is megkapta.

A közelmúltban már négy pályázatra is aspirálhattak azok az érintettek, akik döntöttek ebben a kérdésben -mondta Gyula Ferencné, szocialista parlamenti képviselõ, aki hozzátette: a pályázók döntése nem lehetett könnyû, ugyanis a projektek utófinanszírozással kerülnek kifizetésre.

Az elsõ négy pályázati kiírást az örökségvédelem, a faluközpont/falu fejlesztés, a turisztikai programok rendezése és a mikro- és kisvállalkozások pályáztatása alkotta.

A beérkezett pályázatokról a közösség által megválasztott 10 bihari és 9 sárréti elektor dönt majd. A szervezet valamennyi elektorja kb. 5-7 kisebb közösséget képvisel és annak nevében jár el. A pályázatokat a munkaszervezet fogja rendszerbe foglalni, míg a projektekrõl való döntést az elektori közösség hozza majd -ismertette a pályázati folyamatokat Gyula Ferencné.

A Bihar-Sárrét Összefogás akciócsoport mûködése pártállástól függetlenül, egy cél mellett, a lehetõ legtöbb forrás lehívásával zajlik -hangsúlyozta a képviselõ.

Gyula Ferencné kiemelte: Biharban 25 önkormányzatból csupán három baloldali, így az ellenzék azon vádjait, miszerint szocialista-politikai döntések övezik a szervezet mûködését, a leghatározottabban visszautasítja. Mint mondta: a cél a pályázatok által a lehetõ legtöbb forrás lehívása, ami által fejlõdhet a Bihar-Sárrét.

A Fidesz azon aggályára, miszerint a több, 3 milliárd forintból 500 millió forintot önmûködésre használna az akciócsoport, a képviselõ úgy reagált: az unió elõírja, hogy a munkaszervezet maximum 20 százalékot használhat fel mûködésre. Hozzátette: amennyiben nem a rendelkezésre álló 20 százalékot nem használják fel, akkor a visszamaradt forrást az unió számára vissza kell utalniuk, ugyanis ez az összeg csak mûködésre használható és más célra sem fordítható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!