2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Megugrottak az áramárakForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2011-11-03 11:13:17
Megugrottak az árak a Magyar Villamos Mûvek (MVM) múlt héten tartott áramnagykereskedelmi árverésén, az alapvetõ viszonyítási pontnak tekintett zsinórtermék az elsõ, júliusi aukcióhoz képest 8 százalékkal drágult. Az idei áramtarifákat meghatározó tavaly év végi árverésekhez képest pedig átlagosan mintegy 20 százalékos az emelkedés – számolta ki a Népszabadság az állami energiaholding internetes oldalán fellelhetõ közlemény alapján.

A lap csütörtöki számában ismerteti: az MVM a nyertes kereskedõknek 2012-ben kilowattóránként (kWh) 17 forintos tarifával szállítja a nonstop áramot. A trend tehát elmozdulni látszik a 2010–2011-es 14-15 forintos mélypontról.

Ha a nem lakossági fogyasztóknak juttatott áram tavaly óta tapasztalt átlag 20 százalékos áremelkedését a lakossági áram árára is kiterjesztenék, az önmagában mintegy tízszázalékos lakossági tarifaemelést tenne szükségessé. Ennek oka, hogy maga az áramár a kilowattóránként több mint 40 forintos bruttó díjnak csak mintegy fele.

Az árverés eredményeként közzétett 17 forintos tarifára a szolgáltatók néhány forintos árrése, a szolgáltatók áramhálózatának több tízforintos mûködtetési költsége, illetve számos egyéb tétel rakódik rá. Ezeket a kormány különbözõ megfontolások alapján szintén rendszeresen módosíthatja - írja a lap.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!