2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Tanárt vertek MándokonForrás: haon
Utolsó módosítás: 2009-02-05 16:05:55
Mándok -Szerdán délután egy édesanya és lánya vert meg Mándokon egy fiatal tanárnõt.

Az iskolaigazgató a történtekrõl az ott lévõ gyerekek elmondása alapján tud, mivel a fiatal tanárnõ annyira az eset hatása alatt van még most is, hogy nem képes beszélni a bántalmazásról.

- Negyed 5 körül, mikor a napközis foglalkozás befejezõdött, a fiatal tanító néni átment a gyermekekkel a farsangi mulatságot próbálni - mondta el kérésünkre  Makai Áron László, a mándoki általános iskola igazgatója.

- Ekkor egy roma származású édesanya a lányával megjelent - folytatta az igazgató -, és se szó, se beszéd, nekiestek a fiatal pedagógusnak - tépték, rugdosták, és a radiátornak is nekivágták. A gyerekek elmondása szerint a kislány volt az, aki a legbrutálisabban nyilvánult meg a tanárnõvel szemben.

- Egy öntörvényû családról van szó - így Makai Áron László -, akik most kerültek haza Budapestrõl, így többek között azt sérelmezték, hogy a lány nem került be a farsangi mûsorba, továbbá azt, hogy a tanárnõ korábban szóvá tette a gyermek tetvességét. A 26 éves tanító két éve dolgozik a mándoki iskolában, helyettesítést lát el, és ahogy a mûsor szervezésébõl is látszik, rendkívül gyermekcentrikus.

- A rendõrségi feljelentést azonnal megtettük, én személy szerint pedig mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ezt az ügyet tovább vigyük, hiszen ez egy borzalmas eset. A gyerekek részérõl sajnos szinte minden nap kapunk fenyegetéseket, hogy a szülõket behívják az iskolába, akik az õ vélt vagy valós sérelmeikért majd elégtételt vesznek. Mint pedagógusok szenvedünk a kialakult helyzettõl, hiszen rettegnünk kell nem csak a roma, hanem az összes többi önbíráskodó családtól- zárta Makai Áron László, iskolaigazgató.

 

Mai nap eseményi :

 

15:30: Mándok lassan olyan, mint Chicago

Katika, a 26 éves mándoki tanítónõ bántalmazásáról csak félve mertek beszélni a helybéliek. A legtöbb ember szemében bizalmatlanság, amíg másokéban az indulat tüze lobogott. - Ez így nem mehet tovább, Mándok lassan már olyan, mint Chicago – közölte indulatosan egy édesanya, akinek éppen a napokban verték meg gyermekét az iskolában.

- Szinte nem is telik el úgy nap, hogy ne lehessen hallani valamilyen cirkuszról az iskolában. Az én fiamat is megverték, úgy jött haza reszketve – folytatta az ingerült édesanya. - Nem csak a cigányokkal van gond, de kétség kívül õk vannak többségben az ilyesmiben. A WC-be betuszkolják és elveszik a gyerekek zsebpénzét, a gyengébbeket folyamatos rettegésben tartják – mondta.

- Én a Katika megverésén sem lepõdöm meg, volt itt már többször is, hogy nekimentek a tanároknak, csak nem lett belõle ekkora ügy – szólt közbe egy biciklijét toló hölgy. - Ezzel a verekedõ lánnyal is volt már probléma, én olyanról hallottam, hogy kivette a tetût a hajából és azzal ijesztgette a többit. Olyan is volt, hogy a többi gyerek hajába dobálta. Nem is csodálom, hogy Katika ezt szóvá tette. A helybéliektõl kapott, nem megerõsített információink szerint a verekedõ, 18 éves lány ellen jelenleg tíz feljelentés van érvényben.

A fiatal pedagógust is szerettem volna megkérdezni az ügyben, de helyette csak a nagymamája mondott néhány szót. - Katika nálunk töltötte az éjszakát, még a történtek hatása alatt van- mondta. - Nem nagyon beszél a történtekrõl, mi se kérdeztük, nem akarjuk felzaklatni. Az állapota felõl érdeklõdve megtudtam – Agyrázkódása van és több helyen zúzódása is, ahogy nekilökték a radiátornak. Egész nap csörög a telefon, a gyermekek érdeklõdnek felõle, õk is nagyon megijedtek.

Értesüléseink szerint szerda este a helyi Mûvelõdési Házban a bántalmazás alatt egy gyermek annyira sokkos állapotba került, hogy félelmében a sötétítõ függöny mögé bújt.

A verekedéssel gyanúsított család felõl érdeklõdve a helyiek próbáltak útba igazítani, egy markos férfi meg is jegyezte – Én a helyében nem mennék oda. Legalábbis nem egyedül.

A fõvárosból nemrég Mándokra települõ család lakhelyét keresve szûk utcákon vezetett az út, olyanokon, amelyet a helyiek csak számokkal láttak el. Egyes utca, kettes utca, egészen a hatodikig kellett autóznom, mire egy ház elõtt népesebb csoportra lettem figyelmes.

A veréssel gyanúsított nõ némi unszolásra állt kötélnek, és vállalta, hogy arc nélkül nyilatkozik a Szabolcs Online-nak.

A nõ szerint a pedagógus provokálta õket, mivel gyereküket ráncigálta és nem engedte, hogy szerepeljen a farsangi mulatságon. - A tanár a kislányt lehordta mindennek, megrángatta, a sarokba szorította, majd letagadott mindent. A kislány sírva jött haza, magánkívül, úgy mentünk fel a lányommal – mondta az anya. - Õ elõbb ért a Kultúrházba, mert próbáltak, õ a hajába kapott, meg ellökte én meg úgy szedtem széjjel õket. Ennyi volt az egész, én meg nem is bántottam, õ meg úgy tett, hogy én is bántottam. Egy ujjal nem nyúltam hozzá – folytatta.

Kíváncsi voltam, vajon megbánták-e a történeteket, amelyre az anya elmondta - Persze, hogy megbánta a lányom – majd hozzátette - Az éjszaka meg a rokonai betámadtak itt minket, csak nem tudom minek.

Félnek az atrocitásoktól? - kérdeztem. - Nem félek én, mitõl féljek? Ha nekik van kivel támadni, akkor nekünk is lesz, de hát én nem csinálok olyat. Megbánta õ már az egészet – felelte az édesanya. Ezután megegyeztünk, hogy készítek még néhány fotót, de ekkor megjelent egy tagbaszakadt férfi, aki elindult felém. - Mit kamerázik még, ki engedte meg? Takarodjanak innen, elég volt magukból – üvöltötte.

 

12:30: Kollégánk felkereste a bántalmazó édesanyát és lányát Mándokon, ahol az anya a következõkrõl számolt be válaszolva arra a kérdésre, hogy hogyan fodulhatott elõ a szerdai eset:

- A kislányt a tanárrnõ lehordta mindennek: megrángatta, a sarokba szorította, ám aztán letagadott mindent - kezdte az édesanya.

Kollégánk ekkor arról kérdezte, õ hogyan emlékszik vissza, mi történt?

- A kislány sírva jött haza magán kívül, úgy indultam el a másik lányommal a kultúrházba - csak õ elõbb ért oda - folytatta az anyuka. - A mûvelõdési házban aztán a tanárnõ a hajába kapott meg ellökte, aztán érkeztem meg én, és szétválasztottam õket. Bár azt mondja, én megvertem, de egy ujjal sem értem hozzá, a lányom pedig már megbánta az esetet.

- Éjszaka a tanárnõ rokonai megtámadtak minket, de mi nem félünk semmitõl - ha nekik van kivel támadni, akkor nekünk is lesz: de mi nem csinálunk olyat!

Ezután kollégánkat elzavarták a helyszínrõl, így ennyit tudtunk meg az esetrõl. 

10:30: Egy szemtanú szerint a verekedés alatt egy hetedik osztályos fiú próbált a tanárnõ és az õt bántalmazók közé állni - védelmébe vette a fiatal pedagógust -, majd a tanárnõre támadók felszálltak kerékpárjukra, és elhagyták a helyszínt.

 

9:45: Korábban felmerült olyan információ is, hogy a tanítónõ a lány tetvességére is felhívta a figyelmet, ezt sem cáfolni, sem megerõsíteni nem tudta a rendõrség, mert a vallomásokból nem derül ki egyértelmûen.

 

9:25: A polgármester nem kívánt nyilatkozni a történtekrõl, csupán annyit szeretne tisztázni, hogy a verés nem az iskolában történt, hanem a közeli Mûvelõdési házban. Kollégánk a mûvelõdési ház felé vette az irányt...

 

9:05: A helyszínen tartózkodó kollégánk arról számolt be, hogy egy fiatalember állította meg, aki arról mesélt: unokahúgát két héttel ezelõtt megverték Mándokon - hamarosan részleteket árul el az esetrõl.

 

8:55: Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje csütörtökön reggel azt mondta, hogy az asszonyt és a lányát szerdán este kihallgatták a rendõrök, részleteket még nem tudni. Az eset körülményeit a Záhonyi Rendõrkapitányság vizsgálja.

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!