2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Az elemzõk 4,1-4,2 százalékos inflációt várnak decemberreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-11-11 14:21:43
Budapest, 2011. november 11., péntek (MTI) – Az októberi 3,9 százalékos infláció után 4,1-4,2 százalékos 12 havi inflációt várnak decemberre az MTI-nek nyilatkozó elemzõk, akik szerint a forint árfolyamának gyengülése miatt akár kamatemelésre is elszánhatja magát a jegybank.

Októberben 0,7 százalékkal nõttek a fogyasztói árak havi összehasonlításban és 3,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Az idén az elsõ tíz hónapban átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint 2010 azonos idõszakában.

Az elemzõk által vártnál magasabb októberi inflációs adat egyrészt a szociális alapú gázár és távhõár támogatás csökkenése miatt bekövetkezett 1,6 százalékos havi energia áremelkedéssel, másrészt a ruházati cikkek szezonváltásból adódó 3,8 százalékos, illetve 2,7 százalékos havi jármûüzemanyag áremelkedésével függ össze – mondta Barta György. A CIB Bank vezetõ elemzõje hozzátette azt is, hogy a tartós fogyasztási cikkek és a piaci szolgáltatások jóval az átlag alatt, 0,2 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt, ami a gyenge belsõ kereslettel magyarázható.

Suppan Gergely a Takarékbank vezetõ elemzõje kollégájához hasonlóan értékelte az októberi adatot, megemlítve, hogy az élelmiszerárak növekedési üteme tovább mérséklõdött a bázishatások miatt. Kissé meglepetést okozott az alkohol, dohánytermékek októberi áremelkedése, holott ebben a csoportban novemberben várható jelentõsebb árnövekedés a jövedéki adóemelések hatására – fûzte hozzá.

A Takarékbank elemzõje szerint a következõ hónapokban ellentétes hatások érik a fogyasztói árakat. A belsõ kereslet hiánya továbbra is enyhítheti az inflációt, az élelmiszerárak növekedési üteme pedig a tavaly év végi magas bázis miatt jelentõsen mérséklõdni fog. Ezzel szemben a gázár kompenzáció megszûnése, a népegészségügyi termékadó bevezetése, valamint a jövedéki adók emelése felfelé hatnak az inflációra.

Suppan Gergely számítása szerint a 12 havi infláció az év végén 4,1 százalék lesz, Barta György 4,2 százalékra számít. Az elemzõk a 2011. évi átlagos inflációs adatot 3,9, illetve 4 százalékra várják.

A jövõ év elejének áremelkedési ütemét erõteljesen növeli inflációt az áfa felsõ kulcsának emelése, bár ez feltehetõen nem kerül teljesen át a fogyasztói árindexbe – állítja Suppan Gergely. Levezetése szerint 2012 elején 5 százalékra ugorhat az infláció, azonban az év során fokozatosan enyhülhet, így a jövõ évi átlagos infláció 4,6 százalék lehet. Ezen hatások kiesésével 2013 második negyedévében elérhetõvé válhat a 3 százalékos inflációs cél elérése.

Barta György kissé magasabb, 5 százalék körüli átlagos inflációt vár 2012-re, miközben továbbra is gyenge belsõ kereslettel és gyenge béroldali nyomással számol.

A kamatvárakozással kapcsolatos kérdésre a CIB Bank vezetõ elemzõje azt felelte, hogy fundamentális okok nem indokolnak kamatemelést. Ugyanakkor ha a történelmi magasság, azaz 317,59 fölé kerül az euró/forint árfolyam, akkor “megremeghet az MNB monetáris döntéshozóinak keze”, hiszen a gyenge forint inflációs kockázatot jelent – tette hozzá Barta György.

Suppan Gergely szerint az MNB továbbra sem csökkentheti az alapkamatot, elsõsorban a pénzügyi stabilitási kockázatok miatt, másodsorban pedig amiatt, hogy megvárja a jövõ évi adóemelések esetleges másodkörös hatását az inflációs várakozások alakulásában. Az említett okok miatt a piaci turbulenciák erõsödése esetén az MNB akár kamatemelésre is kényszerülhet – véli a Takarékbank vezetõ elemzõje.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!