2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
PWC – A személyi jövedelemadóban tervezett változásokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-11-13 12:34:10
Budapest, 2011. november 11., péntek (MTI) – A kormány által a parlament elé beterjesztett törvényjavaslat szerint jövõre számos változás várható a személyi jövedelemadózásban (szja) – hívja fel a figyelmet a PwC.

A törvényjavaslat alapján a szuperbruttósítást részlegesen kivezetik, bruttó kétmillió 424 ezer forint éves (illetve 202 ezer forint havi) jövedelemig az adó alapja megegyezik a jövedelemmel, míg felette a jövedelem 27 százalékkal növelt összege lesz. Az adó mértéke 16 százalék, az adójóváírás megszûnik – ismerteti hírlevelében a tanácsadó cég.

A családokat érintõ adóalap kedvezmény megmarad, azonban míg korábban a szuperbruttó alapra vonatkozott, 2012-tõl részben csak a jövedelembõl, részben a szuperbruttó alapból vonják le. Az igénybevételhez elegendõ lesz a családi pótlékra való jogosultság léte, nem feltétel annak a tényleges folyósítása.

A béren kívüli juttatásokat (cafeteria rendszert) érintõ fontos változás, hogy 2012-tõl az évi 500 ezer forint felett adott béren kívüli juttatás egyes meghatározott juttatásnak minõsül. Ez az 500 ezer forint feletti részre az szja mellett plusz 27 százalékos eho kötelezettséget jelent. Az internethasználat kikerül a béren kívüli juttatások közül, munkaviszonyból származó jövedelemnek vagy mindenki által elérhetõ szabályzatban foglalt esetben egyes meghatározott juttatásként adható.

A meleg étkezési utalványt a tavaly bevezetett Széchenyi Pihenõ Kártya vendéglátáskártyája váltja fel. A készétel vásárlására jogosító utalvány jövõre csupán havi 5 ezer forintig esik a béren kívüli juttatások közé. A Széchenyi Pihenõ Kártyára utalt támogatás továbbra is béren kívüli juttatásnak minõsül, 3 külön célt szolgáló alszámlán: szálláshely legfeljebb 225 ezer forintig, vendéglátás legfeljebb 150 ezer forintig, szabadidõ legfeljebb 75 ezer forintig.

Adókötelessé válik a reprezentáció és az üzleti ajándék, a juttatás értékének 1.19-szeresét 16 százalék szja és 27 százalék eho terheli. Ezek költsége visszakerül a társasági adóban levonható költségek közé.

A munkavállalók helyett újra a munkáltatónak kell teljesítenie a minden munkavállaló részére azonos mértékben vagy mindenki által megismerhetõ belsõ szabályzat alapján adható juttatások utáni terheket (a juttatás értékének 1.19-szerese után 16 százalék szja és 27 százalék eho).

A marketing akciók adózásában jelentõs változást jelenthet az az újonnan bekerült szabály, miszerint csak a vásárolt áru, szolgáltatás ellenértékéig lehet adómentes az adott árengedmény, visszatérítés vagy egyéb vásárláshoz kapcsolódó kedvezmény, a felettes rész egyes meghatározott jövedelemnek minõsül, vagy bizonyos feltételek mellett ajándéksorsolásból származó jövedelemnek.

A lakását bérbe adó magánszemély 2012-tõl a bérbeadásból származó bevételét csökkentheti a más településen bérelt ingatlan bérleti díjával – feltéve, hogy a bérlet meghaladja a 90 naptári napot.

A társadalombiztosítási járulékot érintõ változások is lesznek.

A biztosított által fizetendõ egészségbiztosítási járulék mértéke 2012-tõl 6-ról 7 százalékra emelkedik.

A társadalombiztosítási járulékfizetés kiszélesítése érdekében 2012-tõl egészségbiztosítási járulékot kell fizetni a végkielégítés, a jubileumi jutalom és a szabadságmegváltás után is, valamint megszûnik a másodállások 2 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási járulék alóli mentessége is. Az olyan nem munkaviszony alapján tevékenykedõ ügyvezetõkre is kiterjed a minimális járulékalap utáni járulékfizetési kötelezettség, aki nem kap díjazást ezen tevékenységre.

A harmadik országbeli Magyarországra kiküldött munkavállalók esetében a kétéves, a magyar társadalombiztosítási járulékfizetés alóli mentesség idõszakát 2012. január 1-jétõl kell számítani, abban az esetben is, ha a kiküldött már korábban megkezdte kiküldetését.

A fõállású vállalkozók esetén az egészségbiztosítási és munkaerõpiaci járulék tekintetében egy új járulékalap-minimum jelenik meg, mely a tárgyév elsõ napján érvényes minimálbér másfélszerese – ismerteti a PwC.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!