2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Közel egymilliónyi hamis tízezressel buktak le a hajdú-bihariak Szeghalmon Forrás: beol
Utolsó módosítás: 2009-02-05 16:49:57
  Hajdú-Bihar megyébõl érkezett fiatal pénzhamisítókat kapcsoltak le a Szeghalmi Rendõrkapitányság munkatársai szombaton.

A nyomozás során a zsaruk kiderítették, hogy a biharkeresztesi és gáborjáni fiatalok 900 ezer forint összegben hamisítottak 10 ezer forintos címletû bankjegyeket. Egyikük esetében a gyorsteszt kábítószerfogyasztást is igazolt.

Szeghalmon a Kossuth utcán egy vendéglátóipari egységbe tért be szombaton este két fiatal, ahol egy hamis tízezressel fizettek — tudatták szeghalmi informátoraink.

Az éber eladónak azonban szemet szúrt a gyanús bankó s rögvest telefonált is a zsaruknak miközben szóval tartotta az egyre zavartabban viselkedõ vásárlókat. Az egyenruhások megjelenésére még zavartabbá váltak a fiatalok s a tízezres eredetérõl egymásnak is ellentmondó történetet adtak elõ. 

Arra is fény derült, hogy harmadik társuk kint várakozik az autóban. A rendõrök ezt követõen tüzetesebben szemügyre vették az általuk használt kocsit, illetve annak környékét s több százezer forint összegû hamis bankót találtak az árokparton. Közben az is világossá vált, hogy negyedik társuk otthon, Biharkeresztesen várja a csapatot. A Hajdú-Bihar megyei fiatalok — immár gyanúsítottkénti kihallgatásuk során — elmondták, hogy útban Szeghalom felé Füzesgyarmaton az egyik kocsmában szintén fizettek egy általuk hamisított tízezressel. 
Mint utóbb kiderült a pénzhamisítás ötlete a 25 éves biharkeresztesi V. R. és a szintén helybeli 18 éves Sz. G. fejébõl pattant ki. Õk rendeltek a múlt héten az interneten egy nyomtatót, másik két társuk: a szintén 18 éves biharkeresztesi V. G. és a 17 éves gáborjáni G. N. alapvetõen a hamis pénz gyártásában, terjesztésében vállalt szerepet.

A fiatalok otthonában megtartott házkutatás során a hamis bankók mellett a pénzhamisításhoz használt számítógép, nyomtató is elõkerült. V. R. portáján a nyomozók növényi származékot találtak, esetében a gyorsteszt kábítószerfogyasztást igazolt.

A Szeghalmi Rendõrkapitányság a négy Hajdú-Bihar megyei fiatal ellen pénzhamisítás bûntette megalapozott gyanúja indított eljárást. V. R. ellen ezel felül visszaélés kábítószerrel vétsége megalapozott gyanúja miatt kezdeményeztek eljárást. V. R.-t és Sz. G.-t a rendõrség õrizetbe vette.

 

Az ügyben kedden délután megartott sajtótájékoztatón Szalai Zoltán alezredes, a Szeghalmi Rendõrkapitányság vezetõje kifejtette, hogy az eljárás eredményességét nagyban segítette, hogy az eladó figyelmes volt. Dr. Kiss Péter alezredes, a megyei fõkapitányság bûnügyi igazgatója pedig elmondta: tavaly a megyében 52 esetben indult eljárás hamis pénz miatt, egy évvel korábban 76 büntetõeljárás indult ugyanilyen ügyek miatt. Ezek közül kiemelkedik egy orosházi, egy békéscsabai, illetve egy szintén a szeghalmi kapitányság területén felderített eset.


Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!