2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Több mint 21 százalékkal nõtt a tej termelõi áraForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2011-11-14 11:56:39
Az év elsõ kilenc hónapjában az agrártermékek ára közel 30 százalékkal emelkedett. A krumpli ára látványosan csökkent.

Az agrártermékek termelõiárszintje szeptemberben 16,9 százalékkal magasabb volt az egy évvel  korábbinál. A növényi termékek termelõi ára 19,2, az élõ állatoké és állati termékeké 12,7 százalékkal emelkedett - közölte hétfõn reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

A gabonafélék termelõi ára 26,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelõtt, igaz, a búza és a kukorica ára augusztushoz képest minimálisan csökkent. Az ipari növények termelõi ára 28,8 százalékkal nõtt éves szinten, a jelentõs mértékû drágulás elsõsorban a cukorrépa számottevõ áremelkedésével magyarázható.

A burgonya termelõi ára szeptemberben - a tavalyi jelentõs emelkedés után - 44,9 százalékkal csökkent, a gyümölcsöké viszont 13,7 százalékkal emelkedett. Az állati termékek 11,6 százalékkal drágultak, az átlagot meghaladó mértékben, 14,5 százalékkal emelkedett a tej ára éves összevetésben.

Az év elsõ kilenc hónapját nézve az agrártermékek közel 30 százalékkal drágultak a múlt év azonos idõszakához képest. A növényi termékeknél 37,1, az élõ állatok és állati termékek esetében 14,1 százalékos volt az áremelkedés. A burgonya ára 2011 elsõ félévében még 41,8 százalékkal haladta meg az elõzõ évit (a tavalyi gyenge termés  eredményeként a piacon kis mennyiség volt, magas áron); ezt követõen azonban az idei, várhatóan jó terméseredmény miatt az árak jelentõsen visszaestek, ezért az elsõ kilenchavi index már 0,8 százalékos csökkenést mutat. A tej termelõi ára a kilenchavi adatok szerint több mint 21 százalékkal emelkedett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!