2024. április 24. Szerda, György.
 
Tizenegy település vágta a disznótForrás: haon
Utolsó módosítás: 2009-02-09 13:42:39
Derecske – Találó elnevezést kapott Derecske legutóbbi nagyszabású rendezvénye már a tervezésekkor is, hiszen valóban ízig- vérig disznótor volt szombaton, a piactéren.

Nem elõzménynélküli a kisváros életében a disznóvágás, hiszen korábban Mikepércs és testvértelepülése, Nagygalambfalva, illetve Derecskeés annak testvértelepülése, Székelykeresztúr már korábban vettek részt közösen a hagyományos szalmalánggal történõ perzseléses disznótoron. A mostani disznótor különlegességét többek között az adta, hogy ezennel meghívták a testvértelepülések testvértelepüléseit is, így összesen tizenegy település – Nagygalambfalva, Székelykeresztúr, Betfalva, Nagyszalonta, Nagyvárad, Deresk, Debrecen, Karcag, Hajdúböszörmény, Mikepércs, Mátraderecske, Lánycsók, Derecske – küldött „böllérei” mutatták még a több száz fõs érdeklõdõk elõtt, milyen is az igazi disznóölés.

- Nagyon jól érezzük magunkat, hiszen már kora reggel megittuk az elengedhetetlen szilvapálinkát, majd a Szeredás húzós banda muzsikájára megkezdtük a mulatságot és a munkát és még az idõ is gyönyörû – mondta a nagyváradiak sátrában Nagy Máté András.

A derecskei Papp Józsefné két unokájával érkezett. A gyerekek rutinos disznótorosoknak számítanak, hiszen a nagyszülõk minden évben vágnak malacot, így az unokák leginkább a kézmûves játékokon és a gólyalábazáson vettek részt.

Mint azt Fülepné Sipos Ilona programszervezõtõl és Bakó István polgármestertõl megtudtuk, a mulatság fõ célja, hogy minél többen megismerjék a hagyományos Kárpát-medencei disznóvágási szokásokat, miközben rengeteg ember találkozhat egymással.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!