2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Irodalmi esték NagyrábénForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-11-28 12:02:57
Nagyrábé – A tél közeledtével, a korai sötétedés megváltoztatja az emberek hangulatát. Vannak akik magányosságba burkolóznak és depresszióra válnak hajlamossá. Mások egyre inkább keresik azon közösségi formákat, ahol másokkal találkozva, másokat meghallgatva kapnak impulzusokat az emberi élet más szintereihez.

Ez utóbbi gondolat vezérelhette a helyi mûvelõdési ház és az asszonyok népfõiskolai foglalkozásainak szervezõit amikor színvonalas és élményeket adó irodalmi esteket szerveztek sorozatban.

A programok nyitányát jelentette november elején a Magyar Szépírók Társaságatámogatásával létrejött találkozó Konrád Györggyel. „A könyv utóélete” sorozat rendezvényén a Kossuth díjas író felidézte a Berettyóújfaluban töltött gyermekéveinek a háború miatti keserves, de az idõbeli távolság révén megszépülõ gyermekkori élményeit, miközben egy-egy mondatában aktualizálva a tanulságokat bepillantást engedett írói világának gondolatiságára. A kedves barátként köszöntött helyi intézményvezetõ, Kocsis Csaba kérésére nagyon közvetlen módon ugyanakkor több mint egyszerû barátság elvén mutatta be egy másik Biharból induló mûvésztárs Makk Károlyt köszöntõ kötetének írásainak születés módját, azok hangulatát.

A sorozat második rendezvényén a Nagyrábéhoz kötõdõ írói hármas, Balog Gyula, Bíró Gyula és Kocsis Csaba tartott felolvasói estet tematikus köteteik hetedik könyvébõl. Az egészen egyszerûen megválasztott „A hetedik” kötetcím is, tükrözte azt a gondolatot, amelyet a szerzõk , be is jelentettek, hogy ez volt az utolsó. A szépszámú érdeklõdõ azért most is fennhangon nevetett, sírt és tapsolt egy-egy bravúros gondolatközlés sajátos stílusú megalkotásán éppen úgy mint a szerzõ elõadásán.

Erre a hétre maradt az irodalmi munkásságának kezdetén járó helybeli Dezsõ Ilona Anna elsõ novelláskötetének és új kisregényének bemutatója. Az írónõ nagyon szerényen csak annyit árult el, hogy az írások nem mindegyike most született, de most volt lehetõség a megjelenésre, és abban bízik, hogy ezek a gondolatai is utat találnak majd az olvasókhoz hasonlóan, mint az elõzõ kötetében megjelent versei.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!